ΑΘΗΝΑ
11:18
|
25.04.2024
Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υπογράφει σημαντικές συμφωνίες στην Αίγυπτο στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει σήμερα στο Κάιρο ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Άμυνας (μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων), Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ολοκληρώνοντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγπυτο προτού συνεχίσει την περιοδεία του σε Ιορδανία και Τουρκία.

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο θα συζητήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών στρατηγικών εταιρικών σχέσεων Καίρου-Ριάντ, τις περιφερειακές εξελίξεις στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και τις ετοιμασίες ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Σαουδική Αραβία στις 13 ως τις 16 Ιουλίου.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος επιχειρεί ανανέωση του ηγετικού του προφίλ στην περιοχή καθώς είχε «απομονωθεί» από την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με πρόσχημα το βρώμικο ρόλο του στην δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας Asharq Al-Awsat ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος αναμένεται να υπογράψουν 14 συμφωνίες στους τομείς των «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του πετρελαίου, των υποδομών και της κυβερνοασφάλειας» συνολικής αξίας 7,7 δις. δολαρίων.

Στην Αίγυπτο πάντως δραστηριοποιούνται πάνω από 6.000 εταιρίες Σαουδαράβων επιχειρηματιών και επενδυτών αυξάνοντας τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατά 85% το 2021.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην περιοχή είναι η Ιορδανία, όπου θα συναντήσει τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’ και η Τουρκία, όπου θα δει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο περαιτέρω αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα