Τα άτομα με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΜΚΟ In IUSTITIA. Μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων δέχθηκαν επίθεση κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.
Η έρευνα έδειξε ότι το 76% των ατόμων με αναπηρία έχουν αντιμετωπίσει κάποια μορφή βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους, τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πιο συνηθισμένες μορφές βίας ήταν η λεκτική κακοποίηση, ο εκφοβισμός ή οι απειλές. Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ανέφερε επίσης ότι βίωσε σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις.
«Το ποσοστό εμπειρίας με επιθέσεις ήταν υψηλό, γεγονός που, σύμφωνα με ξένες έρευνες, υποδηλώνει ότι τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν περισσότερο από τη βία σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Václav Walach.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της In IUSTITIA, δικηγόρο Klára Kalibová, τα άτομα με αναπηρία δεν προστατεύονται επαρκώς από το ποινικό δίκαιο.
«Η θυματοποίησή τους είναι τεράστια», δήλωσε η Kalibová, προσθέτοντας ότι το ποινικό δίκαιο πρέπει να ενισχυθεί άμεσα για την καλύτερη προστασία των ατόμων με αναπηρία και άλλων ευάλωτων ομάδων.
Σε έρευνα της In IUSTITIA διαπιστώθηκε ότι το 75% των ερωτηθέντων με αναπηρία έχει βιώσει λεκτική επίθεση, ενώ το 39% έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ή απειλών. Περίπου το 35% έχει βιώσει σωματική επίθεση και περίπου το 27% των ερωτηθέντων έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση. Οικονομική βία, η οποία περιλαμβάνει κλοπή ή κατάχρηση πιστωτικών καρτών, έχει βιώσει το 22% των ερωτηθέντων.
Περίπου το 80% των ατόμων που δέχθηκαν επίθεση δεν κατήγγειλαν την υπόθεση στην αστυνομία. Οι ερωτηθέντες εξηγούσαν την απόφασή τους, για παράδειγμα, με το ότι δεν πίστευαν ότι η καταγγελία της επίθεσης θα τους βοηθούσε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν εμπιστεύονταν επίσης την αστυνομία ή δεν γνώριζαν πώς να καταγγείλουν την επίθεση.
Πηγή: Euractiv