ΑΘΗΝΑ
11:00
|
07.05.2024
Άρνηση του Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων σε συγκυβέρνηση με Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έχοντας χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, και εν μέσω κινδύνου πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ψάχνει για πολιτικές συνεργασίες. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, με τους οποίους ο Μακρόν θα συναντηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε υποστήριξη θα είχε κόστος, ανοίγοντας την προοπτική ακατάστατων συνομιλιών για κάθε πρόταση πολιτικής.

Σήμερα, στις 10 το πρωί είχε καλεσμένο στο προεδρικό μέγαρο τον πρώην επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών -Les Républicains-, Κριστιάν Ζακόμπ ώστε να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας μεταξύ του κόμματος της παραδοσιακής δεξιάς του Ζακόμπ και της κυβέρνησης Μακρόν.

Ωστόσο, οι πρώτες απαντήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας φαίνεται να είναι αρνητικές.

«Είναι αυτός που ήταν αλαζονικός και τώρα καλεί σε βοήθεια», δήλωσε ο ηγέτης των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, ο οποίος συνέχισε λέγοντας «επανέλαβα στον πρόεδρο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εμπλακούμε σε κάτι που θα μπορούσε να είναι προδοσία των ψηφοφόρων μας: έχουμε κάνει εκστρατεία κατά της πλειοψηφίας και της κυβέρνησής του, παραμένουμε στην αντιπολίτευση με αποφασιστικό αλλά υπεύθυνο τρόπο».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Ζακόμπ τόνισε ότι «Δεν τίθεται θέμα να μπούμε σε λογική συμφωνίας, συνασπισμού ή συνεργασίας». Βέβαια, ο Ζακόμπ έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του προέδρου του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, με τις εργασίες του να λαμβάνουν τέλος το φθινόπωρο, οπότε οι δεσμεύσεις του Ζακόμπ ενδέχεται να περιορίζουν τις μελλοντικές πολιτικές του κόμματος, ενώ ήδη υπάρχουν οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο φιλοευρωπαίος Μακρόν θέλει να εμβαθύνει την ενσωμάτωση της Γαλλίας στην ΕΕ, να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να προωθήσει την πυρηνική ενέργεια, πολιτικές με τις οποίες τον βρίσκουν αντιμέτωπο με πολλές από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Αν και ο Μακρόν επιθυμεί στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με την αντιπολίτευση «να εντοπιστούν πιθανές εποικοδομητικές λύσεις, ενδέχεται να τεθούν σε τροχιά μια σειρά από σκληρές διαπραγμετεύσεις και διαβουλεύσεις όσον αφορά το πολιτικό πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

PFLP και PIJ: Η παλαιστινιακή ενότητα ματαίωσε όλες τις δολοπλοκίες

Λετονία: Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των σιδηρόδρομων

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα