ΑΘΗΝΑ
14:00
|
20.04.2024
Αυτές οι κινήσεις ακολουθούν την απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Ολλανδίας, Ρομπ Τζέτεν, ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία άρει όλους τους περιορισμούς για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου, απευθύνοντας «επείγουσα έκκληση» στις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Η Χάγη έχει ενεργοποιήσει την προειδοποιητική φάση του σχεδίου της για την ενεργειακή κρίση, ενόψει μιας πιθανής έλλειψης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, ανέφερε ο Τζέτεν τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η απόφαση είχε προετοιμαστεί σε συντονισμό «με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας τις τελευταίες μέρες».

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αποσύρει αμέσως τον περιορισμό στην παραγωγή για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», είπε, αναφερόμενος στον απόφαση σύμφωνα με την οποία όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ολλανδία μπορούν να λειτουργούν μόνο μέχρι το 35 τοις εκατό των δυνατοτήτων τους.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου», σημείωσε ο Τζέτεν, αλλά εντούτοις ισχυρίστηκε ότι «περισσότερες χώρες πιέζονται τώρα» από τη Ρωσία. 

Σε παρόμοια κίνηση την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ενισχύσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να αντισταθμίσει την έλλειψη φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η αυστριακή κυβέρνηση συμφώνησε με την ενεργειακή εταιρεία Verbund να μετατρέψει έναν εφεδρικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στη νότια περιοχή της Στυρίας ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας άνθρακα, σε περίπτωση που βαθύνει η ενεργειακή έκτακτη ανάγκη.  

Αυτές οι κινήσεις ακολουθούν την απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60 τοις εκατό αφού η γερμανική εταιρεία συντήρησης Siemens απέτυχε να επιστρέψει τις μονάδες άντλησης μετά από επισκευές λόγω κυρώσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι αυτή η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική και συνδέεται με τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με την «στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα