ΑΘΗΝΑ
18:52
|
26.04.2024
Ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που αναπτύσσεται με πυραύλους θα είναι «δυνατή μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η προσγείωση μιας δύναμης διάσωσης σε μια αμερικανική πρεσβεία στην Αφρική που απειλείται από πολιορκία είναι μόνο μία από τις πιθανές στρατιωτικές χρήσεις για τα σκάφη Starship του Ίλον Μασκ, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Το έγγραφο αναφέρεται στη συμφωνία συνεργασίας του 2020 μεταξύ της εταιρείας SpaceX και της Διοίκησης Μεταφορών των ΗΠΑ (TRANSCOM). Τα συγκεκριμένα σκάφη, βέβαια, δεν είναι καθόλου έτοιμα για πραγματικές επιχειρήσεις.

Η συνεργασία της TRANSCOM με την SpaceX ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό τον Οκτώβριο του 2020. Επισήμως, το Υπουργείο Άμυνας αναζητούσε τη δυνατότητα να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 80 τόνων «οπουδήποτε στον κόσμο σε λιγότερο από μία ώρα». 

Η τελευταία  έκθεσηπου ελήφθη από το πρακτορείο ειδήσεων The Intercept μέσω ενός αιτήματος ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση, αποκαλύπτει ότι το Πεντάγωνο είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Ένας στόλος στρατιωτικών Starships θα μπορούσε να προσφέρει «μια εναλλακτική μέθοδο για την παράδοση υλικοτεχνικής υποστήριξης» στον Ειρηνικό ή να παραδώσει «μια συλλογή από καταφύγια, οχήματα, κατασκευαστικό εξοπλισμό και άλλο εξοπλισμό» οπουδήποτε στον κόσμο σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών να μπορεί να στήσει αεροπορική βάση.

Το τρίτο φανταστικό σενάριο, με τίτλο «Υποστήριξη Πρεσβείας», οραματίζεται τη «δυνατότητα άμεσης παράδοσης» από τις ΗΠΑ σε μια πρεσβεία στην Αφρική, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει μια «δύναμη γρήγορης αντίδρασης». Η απλή επίδειξη αυτής της ικανότητας «θα μπορούσε να αποτρέψει τους μη κρατικούς παράγοντες από επιθετικές ενέργειες προς τις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Αν και η ίδια η έκθεση δεν κάνει τέτοια σύγκριση, το σενάριο συμπίπτει αρκετά με την επίθεση στο αμερικανικό συγκρότημα στη Βεγγάζη της Λιβύης – όπου ένας πρέσβης και τρεις εργολάβοι ασφαλείας σκοτώθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2012 καθώς περίμεναν μια δύναμη διάσωσης που δεν ήρθε ποτέ.

O εκπρόσωπος της TRANSCOM, Τζον Ρος, δήλωσε στο Intercept ότι ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που αναπτύσσεται με πυραύλους θα είναι «δυνατή μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια».

Το διαστημικό σκάφος Starship βρίσκεται ακόμα στην πειραματική του φάση. Η πρώτη επιτυχής προσγείωση πρωτοτύπου πραγματοποιήθηκε μόλις τον Μάιο του 2021, μετά από μια σειρά δοκιμών που κατέληξαν σε εκρήξεις. Εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις, ο Μασκ χρειάζεται επίσης να αποκτήσει άδεια για την πραγματοποίηση δοκιμαστικών εκτοξεύσεων από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας SpaceX στο νότιο Τέξας. 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) έδωσε στην SpaceX προκαταρκτική περιβαλλοντική έγκριση την περασμένη εβδομάδα, αλλά για να λάβει την πλήρη άδεια έγκρισης, η εταιρεία θα χρειαστεί να ετοιμάσει «μια αναφορά ιστορικού πλαισίου… του Πολέμου του Μεξικού» και να εκπληρώσει άλλες 74 απαιτήσεις, σύμφωνα με το National Geographic. Ακόμη και τότε, η άδεια της FAA θα κάλυπτε μόνο δέκα εκτοξεύσεις το χρόνο. Επιπλέον, οι αρχές ανησυχούν ότι η SpaceX στερείται «ισχυρής κουλτούρας ασφάλειας», σύμφωνα με έκθεση της FAA που διέρρευσε τον Ιούνιο του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα