ΑΘΗΝΑ
02:14
|
07.05.2024
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Προβλήματα στην αριστερή συμμαχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, κατά τις οποίες το κόμμα του απέτυχε να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Οι συζητήσεις του Γάλλου προέδρου, θα ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη με τον Κρίστιαν Τζέικομπ, επικεφαλής του παραδοσιακού συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR) που βρίσκεται σε παρακμή τους τελευταίους μήνες, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, μέλη της αριστερής συμμαχίας NUPES, θα συναντηθούν επίσης με τον Μακρόν, αν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν που ηγείται της συμμαχίας, δεν έχει προγραμματίσει κάποια συνάντηση. 

Σε μια σπάνια συνάντηση, ο Μακρόν θα φιλοξενήσει στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και την Μαρίν Λεπέν —την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές και ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Συσπείρωσης.

Στόχος είναι η «οικοδόμηση λύσεων προς όφελος των Γάλλων πολιτών» σε μια εποχή που δεν υπάρχει «εναλλακτική πλειοψηφία» σε σχέση με αυτήν της κυβερνώσας συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε προεδρικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για τον πρόεδρο και το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, αφήνοντας το στρατόπεδό του αντιμέτωπο με την προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου.

Ενώ ο συνασπισμός Ensemble (Μαζί) του Μακρόν παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση της Κυριακής, έχασε δεκάδες έδρες και μαζί την απόλυτη πλειοψηφία που απολάμβανε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Μακρόν συναντήθηκε επίσης, χθες Δευτέρα, με την έως τώρα πρωθυπουργό του Ελίζαμπεθ Μπορν και δύο κορυφαίους συμμάχους, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τον κεντρώο ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού.

Τριγμοί στην αριστερή αντιπολίτευση;

Προβλήματα όμως διαφαίνονται και στο στρατόπεδο της αριστερής αντιπολίτευσης, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), η Europe Ecologie-Les Verts (EELV) και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) απέρριψαν, χθες Δευτέρα, την πρόταση του Ζαν Λυκ Μελενσόν, για τη δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Μελανσόν είχε καλέσει όλα τα κόμματα του συνασπισμού NUPES να «σχηματίσουν μια ενιαία αντιπροσωπεία στην Εθνοσυνέλευση» εν μέσω του «χάους που οργάνωσε η ήττα του Εμανουέλ Μακρόν».

Επέμεινε επίσης ότι οι αριστερές δυνάμεις παραμένουν «μια ενιαία εναλλακτική λύση», ενώ αναγνώρισε ότι «το αποτέλεσμα είναι αρκετά απογοητευτικό για εμάς».

Αυτή η πρόταση για ενότητα, η οποία ακολουθεί το υψηλό αποτέλεσμα του NUPES στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 155 εκλεγμένους βουλευτές (αν και χαμηλότερα από τις 200 έδρες που είχαν προβλέψει αρκετοί δημοσκόποι), απορρίφθηκε ωστόσο απερίφραστα από όλα τα ενδιαφερόμενα κόμματα.

«Ποτέ δεν υπήρξε θέμα ενιαίας ομάδας. Θα υπάρξει μια σοσιαλιστική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ ο εκπρόσωπος των Οικολόγων δήλωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωνευτούμε σε μια ενιαία ομάδα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος επανεξελέγη στη Βόρεια Γαλλία, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του απέναντι στον σχηματισμό ενός ενιαίου συνασπισμού. «Η συμμαχία της Αριστεράς αφορά μόνο σε ένα μέρος της Γαλλίας, αυτό των πόλεων και όχι των αγροτικών περιοχών», είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν συμφωνεί με ορισμένα σχόλια που έγιναν στο όνομα αυτής της συμμαχίας».

Το ζήτημα της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι κρίσιμο, καθώς καθορίζει ποιος θα γίνει η πρώτη ομάδα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό με τη σειρά του καθορίζει ποιος προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών, μια θέση στρατηγικής σημασίας. Χωρίς αριστερή συμμαχία, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα