ΑΘΗΝΑ
13:06
|
16.11.2024
Πρότεινε ως λύση έναν μηχανισμό «αποφυγής σύγκρουσης» στο ΝΑΤΟ με στόχο την καθιέρωση «περισσότερης διαφάνειας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στο γαλλικό περίοδο «Le Point» ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εκφράζει την ανησυχία του οργανισμού για την όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας-, Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι το 2020 το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «απέτρεψε την σύγκρουση» και είναι έτοιμο να το ξανακάνει.

Ως επιχείρημα ανέφερε τη δημιουργία ενός μηχανισμού «αποφυγής σύγκρουσης» στο ΝΑΤΟ με στόχο την καθιέρωση «περισσότερης διαφάνειας» και «αποτροπής ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων».

Χαρακτήρισε Ελλάδα και Τουρκία «πολύτιμους συμμάχους» του ΝΑΤΟ που διαδραματίζουν «σημαντικό» ρόλο, ενώ παραδέχθηκε πως η κατάσταση στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας «είναι δύσκολες» επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει «πλατφόρμα συνάντησης» και εκτόνωσης έντασης.

Σε ερώτηση για την αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν και την συνήθη πρακτική να αποδίδει το χαρακτηρισμό του «τρομοκράτη» σχεδόν σε κάθε πολιτικό αντίπαλο, ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας: «Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα, όπου οι σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα».

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επιχειρεί την εξασφάλιση της «νίκης» για την Ουκρανία «δίχως πόλεμο με τη Ρωσία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία διακόπτει επίσημα την παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία

Ε.Ε.: Το 11,8% των υλικών χρήσης προήλθαν από ανακυκλωμένα απόβλητα για το 2023

Η γενιά του Πολυτεχνείου έσπασε τις αλυσίδες της τυραννίας

Υπουργοποιείται Αμερικανός πολιτικός που επέκρινε τη δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα