ΑΘΗΝΑ
19:21
|
03.05.2024
Κατηγορεί το κίνημα του οποίου κάποτε ηγούνταν για ασάφεια στη θέση του για το Ουκρανικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε απόψε ότι εγκαταλείπει το κίνημα Πέντε Αστέρων. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, σε ξενοδοχείο της Ρώμης, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι το Κίνημα του οποίου κάποτε ηγούνταν και με το οποίο εξελέγη δύο φορές βουλευτής, την τελευταία περίοδο δημιούργησε σειρά προβλημάτων στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δέχθηκε σειρά προσωπικών επιθέσεων και ότι τα Πέντε Αστέρια, υιοθέτησαν ασαφείς θέσεις σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρχίζοντας από το ουκρανικό. «Σε αυτήν την ιστορική φάση πρέπει να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και ατλαντικές αξίες. Καταλάβαμε, παράλληλα, ότι κάποιες από τις θέσεις μας στο παρελθόν ήταν λανθασμένες», είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Φεύγουμε από αυτό που αύριο δεν θα είναι πλέον η πρώτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο. Σήμερα εγώ και τόσοι άλλοι… αποχωρούμε από το Κίνημα Πέντε Αστέρων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου καθώς περίπου 60 βουλευτές αναμένεται να τον ακολουθήσουν στα νέα του πολιτικά βήματα, μακριά από το κίνημα των Πέντε Αστέρων το οποίο έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης που το οδήγησε στην εξουσία το 2018 και κινδυνεύει να εξαφανιστεί σχεδόν στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, ο στόχος του Ντι Μάιο είναι η δημιουργία μιας νέας, κεντρώας πολιτικής δύναμης που πιθανώς θα ονομάζεται «Μαζί για το μέλλον», σε συνεργασία με δημάρχους, όπως του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, και της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα.

Ο Ντι Μάιο έπαιξε βασικό ρόλο στην άνοδο του άλλοτε αντικαθεστωτικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, αλλά ως επικεφαλής διπλωμάτης της Ιταλίας ασπάστηκε τις πιο φιλοευρωπαϊκές, φιλοατλαντιστικές απόψεις του Ντράγκι.

Συντάχθηκε με την ισχυρή υποστήριξη του πρωθυπουργού προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στο Κίεβο, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλία πρέπει να επικεντρωθεί σε μια διπλωματική λύση.

Παρά τους παραδοσιακούς δεσμούς της Ιταλίας με τη Ρωσία, η κυβέρνηση Ντράγκι έχει στείλει όπλα και χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία, ενώ υποστηρίζει σθεναρά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Κόντε είχε προειδοποιήσει να μην εμπλακεί η Ιταλία σε κούρσα εξοπλισμών. «Έχουμε συνεισφέρει στέλνοντας τρεις παρτίδες όπλων. Τώρα μας φαίνεται ότι η συνεισφορά μας θα ήταν πιο πολύτιμη στο διπλωματικό μέτωπο», είπε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όμως ο Ντι Μάιο απάντησε με σκληρά λόγια για το κόμμα και τον αρχηγό του, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Κόντε. «Αυτούς τους μήνες η βασική πολιτική δύναμη της Βουλής είχε καθήκον να στηρίξει τη διπλωματία της κυβέρνησης και να αποφύγει την ασάφεια. Δεν το έπραξε όμως», είπε.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, είπε, είχε διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης «απλώς για να προσπαθήσει να ανακτήσει μερικές ποσοστιαίες μονάδες χωρίς καν να τα καταφέρει».

Παρά τις τριβές, οι γερουσιαστές συμφώνησαν, χθες Τρίτη, με 219 ψήφους υπέρ και 20 κατά σε ένα ψήφισμα την Τρίτη για να υποστηρίξουν την πολιτική του Ντράγκι, λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Το συμβιβαστικό ψήφισμα παρέχει μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινοβουλίου σε αποφάσεις, όπως αυτές για την αποστολή όπλων όπλων — κάτι που επιδιώκει ο Κόντε.

Ο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισκέφθηκε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα την Τρίτη η πορεία του είναι καθορισμένη.

«Η Ιταλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τους εταίρους της G7 για να υποστηρίξει την Ουκρανία, να επιδιώξει την ειρήνη, να ξεπεράσει αυτή την κρίση», είπε στη Γερουσία, έχοντας στο πλευρό του τον Ντι Μάιο. «Αυτή είναι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από το κοινοβούλιο, από εσάς. Αυτός είναι ο οδηγός για τη δράση μας» τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα