ΑΘΗΝΑ
02:49
|
27.07.2024
Ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης στην διακυβέρνηση της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευρύ κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας προκειμένου να ξεκαθαρίσουν εάν, και κατά πόσο, είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης στην διακυβέρνηση της χώρας απηύθυνε απόψε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» είπε ο Μακρόν τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμώντας πως στη Γαλλία δεν υπάρχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης.

Ξεκαθάρισε πως είναι διατεθειμένος να «διευρύνει» την παράταξη του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη ύπαρξης «διαφάνειας στην πολιτική ζωή» διαβεβαιώνοντας ότι, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές, θα προωθήσει σειρά αποφάσεων σχετικών με την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων, την οικονομία, την οικολογία, την ασφάλεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη κ.α.

«Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο Μακρόν καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Έντονη η αντίδραση του Μελανσόν

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος,  αντέδρασε οργισμένα στο διάγγελμα Μακρόν λέγοντας πως η επιλογή των Γάλλων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν είναι «αχταρμάς».

Σχολίασε επίσης δυσμενώς την άρνηση του Μακρόν να αποπέμψει την πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ  Μπορν λέγοντας πως η αλήθεια είναι πως η εκτελεστική εξουσία είναι αδύναμη και η νομοθετική (δηλαδή η βουλή) ισχυρή». Απαίτησε δε να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα