ΑΘΗΝΑ
08:18
|
06.07.2022
Μέλη του κόμματος του Μπάιντεν ανησυχούν ότι μία τέτοια πρόταση, εάν εφαρμοστεί, θα ωφελήσει κυρίως τις εταιρείες ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, εισηγήθηκε την τρίμηνη αναστολή του εθνικού φόρου καυσίμων των ΗΠΑ ως απάντηση στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές ενέργειας της χώρας.

Το μέσο κόστος ενός γαλονιού βενζίνης κυμαίνεται κοντά στα 5 δολάρια (4,72 ευρώ), από περίπου 3 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η κατάργηση της εισφοράς θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο κόστος βενζίνης και ντίζελ των νοικοκυριών.

Η πολιτική στήριξη για την αναστολή στη φορολογία της βενζίνης, η οποία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου, είναι αβέβαιη, με μέλη του κόμματος του Μπάιντεν να ανησυχούν ότι η κίνηση θα ωφελήσει κυρίως τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε την κριτική, αλλά ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να προσπαθήσουν να αμβλύνουν την πίεση στις οικογένειες.

«Η αναστολή της φορολογίας για τη βενζίνη δεν πρόκειται, από μόνη της, να ανακουφίσει την αύξηση του κόστους που έχουμε δει», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωσή της.

«Αυτή τη μοναδική στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάλλει κόστος στις αμερικανικές οικογένειες, το Κογκρέσο θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει στις εργαζόμενες οικογένειες χώρο για να αναπνεύσουν».

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν φόρο περίπου 18 σεντς ανά γαλόνι στη βενζίνη και 24 σεντς στο ντίζελ. Η κατάργηση της εισφοράς μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως πρότεινε ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου βενζίνης θα προσφέρει σίγουρα βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις στους οδηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο δεν πρόκειται να επιλύσει τη ρίζα του ζητήματος – την ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του βιομηχανικού ομίλου Αμερικανικών Καυσίμων και Πετροχημικών Κατασκευαστών.

Ανέφερε ότι απαιτούνται πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη λάβει μέτρα όπως η απελευθέρωση πρωτοφανών ποσοτήτων πετρελαίου από τα εθνικά αποθέματα και η άρση των φόρων στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών.

Εκτός από την αναστολή του εθνικού φόρου βενζίνης, ο κ. Μπάιντεν προτρέπει τις πολιτειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες συνήθως επιβάλλουν τους δικούς τους φόρους, να προβούν σε παρόμοια βήματα. Ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, έχουν ήδη αναστείλει αυτούς τους φόρους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ή θα φύγει αυτός ή εγώ! Ο Λάρι πήρε θέση

Στρατηγική η αμυντική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ

Απομακρύνεται από το πόστο του πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία ο Μέλνικ

Αγορές με το «σταγονόμετρο» και διακοπές μόνον για έναν στους δύο Έλληνες…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα