ΑΘΗΝΑ
15:13
|
23.04.2024
Ο εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ ΙΙΙ της Σόφιας, δήλωσε πως η Bulgartransgaz επεξεργάζεται διάφορα έργα για τη σύνδεση δικτύων υδρογόνου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά.

Ο Μαλίνοφ πρόσθεσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να μιλήσει για το θέμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαίτηση είναι να υπάρχει τουλάχιστον 5 τοις εκατό συνδεσιμότητα την 1η Ιανουαρίου του 2025, αλλά έχουν τεθεί πιο φιλόδοξοι στόχοι, δηλαδή να επιτευχθεί την ίδια περίοδο 10-15% συνδεσιμότητα.

Υπάρχει επίσης κοινό σχέδιο για τη σύνδεση της Σόφιας και της Θεσσαλονίκης με αγωγό υδρογόνου.

Σύμφωνα με τον Μαλίνοφ, ο χρόνος για το φυσικό αέριο και το μέλλον για το υδρογόνο δεν τελειώνει, ενώ οι τρέχουσες κρίσεις αποτελούν περισσότερο μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Η ενεργειακή μετάβαση σχετίζεται επίσης με την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ο Μαλίνοφ. Όπως είπε, το φυσικό αέριο δεν είναι ρωσικό, δεν είναι μη διαθέσιμο και δεν είναι ακριβό. Ως εκ τούτου, θα παραμείνει η ενέργεια της μετάβασης σε δύσκολους οικονομικούς και γεωπολιτικούς καιρούς. Από εδώ και πέρα είναι η μετάβαση στο υδρογόνο. Αλλά το υδρογόνο δεν είναι ανταγωνιστής, θα είναι συμπλήρωμα του φυσικού αερίου, σχολίασε ο επικεφαλής της Bulgartransgaz. Πρόσθεσε ότι με την πάροδο του χρόνου, η αναλογία του πράσινου υδρογόνου προς το φυσικό αέριο θα αυξηθεί.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου – τα θεμέλια έχουν τεθεί με την απόφαση να γίνει η πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας εκτός της επικράτειας της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή της Bulgartransgaz στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου. Ο Μαλίνοφ είναι πεπεισμένος ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι έτοιμος για λειτουργία το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα δώσει στη Βουλγαρία μια διαφορετική πηγή και ανταγωνιστική τιμή.

Ο τερματικός σταθμός βρίσκεται κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Η Bulgartransgaz είναι μεταξύ των μετόχων με ποσοστό 20%. Ο τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων. Μέσω των υφιστάμενων διαδρομών, το αέριο θα μπορεί να φτάσει στη Βουλγαρία, τη Σερβία, καθώς και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το άλλο έργο – για την επέκταση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο Chiren της Βουλγαρίας, θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και τις χώρες της περιοχής. Η επέκταση, μαζί με την επένδυση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά, δήλωσε ο Μαλίνοφ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε ενεργά για την ανάπτυξη του υδρογόνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Αντιπρόεδρος Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Έως και 4 ευρώ πιο ακριβό το αρνί φέτος

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα