ΑΘΗΝΑ
15:15
|
20.04.2024
Τις ελπίδες της κυβέρνησης Ερντογάν για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία φέρνει η άφιξη του πρίγκηπα Σαλμάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσδοκίες για «πλήρη ομαλοποίηση και αποκατάσταση» των σχέσεων Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας πριν να οξυνθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις που σιγοβράζει πάνω από μία δεκαετία τρέφουν υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι μετά την άφιξη σήμερα το απόγευμα του Σαουδάραβα πρίγκηπα διαδόχου στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα.

Ο Σαλμάν έγινε δεκτός από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεγονός που αναδεικνύει τις ελπίδες και τις ανάγκες της Τουρκίας για πλήρη εξομάλυνση σχέσεων καθώς η κρίση επέφερε ζημιές αρκετών δισεκατομμυρίων σε τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνταν επί χρόνια στη Σαουδική Αραβία.

Η Άγκυρα προσδοκά υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στους τομείς της Ενέργειας, του εμπορίου, της ασφάλειας αλλά και των στρατιωτικών εξοπλισμών (με πολύ πιθανή μία συμφωνία για αγορά τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών).

Η εμφάνιση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Τουρκία γίνεται μετά από αρκετά την εμπλοκή του ονόματός του στην σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος φέρεται πως εκτελέστηκε ζωντανός, πλην ναρκωμένος, με εντολή του πρίγκηπα διαδόχου στο θρόνο.

Πριν μεταβεί στην Τουρκία ο Σαουδάραβας πρίγκηπας και υπουργός Άμυνας είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο όπου υπέγραψε 14 συμφωνίες αξίας 7,7 δις. δολαρίων και στην Ιορδανία όπου επιβεβαίωσε τις ήδη στενές οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα