ΑΘΗΝΑ
02:59
|
25.04.2024
Πιο κοντά στο δελτίο παροχής φυσικού αερίου βρίσκεται η Γερμανία, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προμήθειες φυσικού αερίου που επέφερε η Ρώσικη επέμβαση στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία έχει πυροδοτήσει το στάδιο «συναγερμού» ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί πλέον «σπάνιο αγαθό», ενώ βρίσκεται πιο κοντά στο δελτίο παροχής φυσικού αερίου λόγω των σοβαρών ελλείψεων που προέκυψαν από τη Ρωσική επιχείριση στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο «ως όπλο» απαντώντας στις κυρώσεις της ΕΕ, μετά την στρατιωτική επιχείριση της Ρωσίας στην Ουρκανία.

Ο Χάμπεκ εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων εναλλακτικών στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

«Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία έχει πλέον περάσει στο δεύτερο στάδιο του τριμερούς σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο ενεργοποιείται όταν υπάρχει διακοπή ή πολύ υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Μέχρι στιγμής, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επηρεαστεί ως τώρα από τις περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς.

Η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 40% της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη προβλήματα με τον εξοπλισμό, που επηρεάζουν χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με ένα νέο σύστημα πληρωμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα