ΑΘΗΝΑ
06:18
|
26.04.2024
«Όποιος προσπαθήσει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και να εμποδίσει το δρόμο των άλλων θα εμποδίσει μόνο το δικό του μονοπάτι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, παρευρέθηκε την Τετάρτη στην τελετή έναρξης του Επιχειρηματικού Φόρουμ BRICS και εκφώνησε ομιλία στο Πεκίνο μέσω βιντεοσύνδεσης, προτρέποντας τα μέλη των BRICS να αγκαλιάσουν την αλληλεγγύη και να επεκτείνουν τη συνεργασία αμοιβαίου κέρδους, επιδιώκοντας την ειρήνη, την σταθερότητα και την βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.

«Η ιστορική τάση ανοίγματος και ανάπτυξης δεν θα ανατραπεί, και η κοινή μας επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από κοινού μέσω της συνεργασίας θα παραμείνει ισχυρή όσο ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ επέκρινε επίσης τις δυτικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «δίκοπο μαχαίρι» που «βλάπτουν τους λαούς του κόσμου». «Πρέπει να ενστερνιστούμε την αλληλεγγύη και το συντονισμό και να διατηρήσουμε από κοινού την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ειρήνη, η οποία αποτελεί κοινό σκοπό της ανθρωπότητας, πρέπει να επιδιωχθεί και να υποστηριχθεί από όλους. Κάλεσε όλες τις χώρες να παραμείνουν πιστές στη δέσμευση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να εκπληρώσουν την αποστολή διατήρησης της ειρήνης.

Ανέφερε ότι οι τραγωδίες του παρελθόντος μας λένε ότι η ηγεμονία, η ομαδική πολιτική και η αντιπαράθεση των μπλοκ δεν φέρνουν ειρήνη ή ασφάλεια, αλλά θα οδηγήσουν μόνο σε πολέμους και συγκρούσεις.

«Η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί άλλη μια αφύπνιση για όλο τον κόσμο. Μας υπενθυμίζει ότι η τυφλή πίστη στη λεγόμενη «θέση ισχύος» και οι προσπάθειες επέκτασης των στρατιωτικών συμμαχιών και επιδίωξης της ασφάλειας εις βάρος άλλων θα καταλήξουν μόνο σε δίλημμα ασφάλειας».

«Εμείς στη διεθνή κοινότητα πρέπει να απορρίψουμε τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και να αντιταχθούμε από κοινού στον ηγεμονισμό και την πολιτική εξουσίας. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία αμοιβαίου κέρδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας.

Η ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί για την επίλυση διαφόρων δύσκολων προβλημάτων και την παροχή καλύτερων ζωών στους ανθρώπους. Στην ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι, αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια διαδικασία ανάπτυξης έχει συναντήσει σημαντικά εμπόδια και οι παγκόσμιες προσπάθειες για την εφαρμογή του θεματολογίου των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2030 έχουν υποστεί σημαντική οπισθοδρόμηση.

Κάλεσε τα μέλη των BRICS να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την καλύτερη προστασία της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη νέα επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση και τον βιομηχανικό μετασχηματισμό, να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και του πράσινου μετασχηματισμού και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σημειώνοντας ότι η συνεργασία των BRICS έχει πλέον εισέλθει σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να ενεργούν με επιμονή και με πρωτοποριακό πνεύμα, αξιοποιώντας τη συμπληρωματικότητα των διαφορετικών οικονομικών δομών και πόρων των χωρών των BRICS, αναβαθμίζοντας τη συνεργασία για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση, και διατηρώντας τις βιομηχανικές αλυσίδες και τις αλυσίδες εφοδιασμού ασφαλείς και χωρίς εμπόδια.

Ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής για να αποτρέψουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης, να παραμείνουν προσηλωμένες στο άνοιγμα και την ένταξη, να εξαλείψουν όλα τα εμπόδια στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και να κατευθύνουν την παγκοσμιοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανέφερε ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση αποτελεί απόκριση στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και, ως εκ τούτου, αποτελεί ασταμάτητη ιστορική τάση. Όποιος προσπαθήσει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και να εμποδίσει το δρόμο των άλλων θα εμποδίσει μόνο το δικό του μονοπάτι, πρόσθεσε.

«Πρέπει να διατηρήσουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να εξαλείψουμε τα εμπόδια στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνολογία και να διατηρήσουμε την παγκόσμια οικονομία ανοιχτή. Θα πρέπει να προωθήσουμε εκτεταμένες διαβουλεύσεις και κοινή συμβολή για την επίτευξη κοινών οφελών, την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και την αύξηση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα