ΑΘΗΝΑ
06:17
|
27.07.2024
Στις Βρυξέλλες εγκρίθηκε η χορήγηση καθεστώτος υπό ένταξη χωρών σε Ουκρανία και Μολδαβία αλλά και η ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προτεραιότητα σε χώρες-εργαλεία για την περαιτέρω όξυνση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία έδωσαν απόψε οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ καθώς στη σύνοδο κορυφής ενέκριναν την ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας και τη χορήγηση καθεστώτος «υπό ένταξης χώρας στην ΕΕ» σε Ουκρανία και Μολδαβία.

Την απόφαση ανακοίνωσε πρώτος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί».

Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε προτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου της ΕΕ τον Ιούλιο για τον πληθωρισμό, την ενέργεια και την επισιτιστική κρίση. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκαν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Επιφυλάξεις εξέφρασε πρώτος ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στην Τουρκία ότι θα πρέπει να ακούσει «τις διεθνείς παραινέσεις» και να μειώσει την προκλητική ρητορική της. Ο Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο, είχε δηλώσει πιο πριν πως η Ελλάδα είναι «απολύτως ικανοποιημένη» από το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου επειδή ζητούσε από την Τουρκία «να σταματήσει να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία» χωρών της ΕΕ. Είχε δε πριν προσέλθει στη σύνοδο επισημάνει, μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια  από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να ακούσει η Tουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα