ΑΘΗΝΑ
22:06
|
19.04.2024
Είναι πρόθυμος για γεωτρήσεις στην λιβανέζικη Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης εφόσον επιλυθεί η διαφορά με το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ενέργειας Energean, Μαθιός Ρήγας, φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει «εργολαβικά» τις έρευνες γεωτρήσεων σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Λιβάνου.

Ο Ρήγας μιλώντας με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της Energean στην ισραηλινή οικονομική και ενεργειακή ιστοσελίδα Globes.co.il   δήλωσε πως η εταιρία του που έχει αναλάβει γεωτρήσεις στο κοίτασμα Κarish της ισραηλινής ΑΟΖ (που βρίσκεται πλάι ή και εντός, κατά τις λιβανέζικες αρχές, στην ΑΟΖ του Λιβάνου) είναι σε θέση να ξεκινήσει έρευνες και για λογαριασμό της Βηρυτού εφόσον δοθεί τέτοια εντολή.

Αποφεύγοντας να θίξει πολιτικά ζητήματα που αφορούν τις τεταμένες σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean ανέφερε στη συνέντευξή του πως είναι πρόθυμος για γεωτρήσεις στην λιβανέζικη Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης ενώ δεν κρύβει την οργή του για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Εάν η διαφορά μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου λυθεί, θα πάμε εκεί» είπε ο Ρήγας προσθέτοντας: «Εάν λέγαμε πριν λίγα χρόνια ότι μία αραβική εταιρία (σ.σ. εν προκειμένω η εμιρατινή Mubadala) θα έκανε επενδύσεις σε μία ισραηλινή θα μας έλεγαν τρελούς. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικού αερίου έχει δώσει τεράστια γεωπολιτική ώθηση στο Ισραήλ».

Πρόσθεσε δε πως η εταιρία του επιχειρεί μόνον εκεί που επιτρέπει η κυβέρνηση και πως «μολονότι είμαστε μία ελληνική εταιρία, δεν κάνουμε γεωτρήσεις σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία».

Ο Ρήγας εξήγησε ότι αφότου ίδρυσε το 2007 την εταιρία του στη βάση των Πετρελαίων Πρίνος εξασφαλίζοντας επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων από Αμερικανούς επιχειρηματίες  αποφάσισε να επικεντρώσει τις δραστηριότητες στο φυσικό αέριο. Εξήγησε δε πως στράφηκε προς το Ισραήλ εξαιτίας της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επειδή τότε πολλές μεγάλες εταιρίες Ενέργειας έδειξαν ενδιαφέρον για την Τεχεράνη αφήνοντάς του (σχετικά μιλώντας) «ελεύθερο πεδίο» στο Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα