ΑΘΗΝΑ
11:47
|
25.04.2024
Για 11η ημέρα συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στον Ισημερινό ενάντια στη διαρκή αύξηση του κόστους ζωής, με τους διαδηλωτές να θρηνούν ήδη 6 νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εδώ και 11 ημέρες ο Ισημερινός δονείται από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των αυτόχθονων ενάντια στη διαρκή αύξηση του κόστους ζωής που επέφερε ο υψηλός πληθωρισμός. Τόσο στο Κίτο, στην πρωτεύουσα της χώρας, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ισημερινού, οι αποφασισμένοι διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να θρηνούν ήδη έξι νεκρούς.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων, που κορυφώθηκαν την Πέμπτη με την απόπειρα των διαδηλωτών να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο της χώρας, στην πρωτεύουσα Κίτο, και την αστυνομία να διαλύει το πλήθος, ένας 39χρονος διαδηλωτής και ένας ακόμη νεαρός σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, στην πόλη Κασπιγασί, ένας ιθαγενής σκοτώθηκε σε σύγκρουση με στρατιωτικούς. Αν και οι διαδηλωτές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την δολοφονική αστυνομική και στρατιωτική βία, ο στρατός από την πλευρά του υποστηρίζει ότι άνδρες του που εγγυούνταν την ασφάλεια οχηματοπομπής με τρόφιμα «δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ταραχοποιών» στην Κασπιγασί και ότι 17 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η ανησυχία για τις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών έχουν πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα από τις 13 Ιουνίου, ωθώντας τον Πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο να κηρύξει κατάσταση εξαίρεσης σε έξι επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Κίτο, της πρωτεύουσας.

Την Πέμπτη επίσης, χιλιάδες αυτόχθονες μπήκαν στο Σπίτι του Πολιτισμού (Casa de la Cultura Ecuatoriana, CCE), που είχε επιταχθεί για αρκετές ημέρες από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για έναν αχανή πολιτιστικό χώρο, σημείο συνάντησης και συγκέντρωσης αυτοχθόνων στην πρωτεύουσα και η ελεύθερη πρόσβαση στο CCE αποτελούσε έναν από τους όρους του κινήματος διαμαρτυρίας για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους διαδηλωτές να εγκατασταθούν εκεί, αποσύροντας τις δυνάμεις ασφαλείας, για να προαγάγει τον «διάλογο» και «την ειρήνη», εξήγησε ο υπουργός Προεδρίας, ο Φρανσίσκο Χιμένες.

Ωστόσο, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, καθώς λίγο αργότερα ογκώδες πλήθος διαδηλωτών, με γυναίκες επικεφαλής, προσπάθησε να μπει στο κοινοβούλιο, με την κατάσταση να γίνεται εκρηκτική ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις αστυνομικές δυνάμεις.

Αν και η κυβέρνηση του Λάσο συμμορφώθηκε με κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτούμενων λιπασμάτων, της διαγραφής τραπεζικών χρεών και της αύξησης των προϋπολογισμών για την υγεία και την παιδεία, αρνείται να σταματήσει την οι διαδηλωτές αρνούνται να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες καθώς η ο οργή τους έχει κορυφωθεί από τις δολοφονίες και τους τραυματισμούς διαδηλωτών.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να πεθάνουν άνθρωποι, για να τραυματιστούν», είπε ο Λεονίντα Ίζα, επικεφαλής της ιθαγενούς ομάδας CONAIE.

Να σημειωθεί ότι λόγω των μαζικών απεργιών και των διαδηλώσεων, οι εταιρείες παραγωγής αγαθών και πετρελαίου, όπως η Petroecuador, αναφέρουν μείωση της παραγωγής σχεδόν κατά το ήμισυ.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις δυσχεραίνονται μετά τη διάγνωση του προέδρου Λάσο για κορονοϊό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα