Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταματήσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και αντ’ αυτού να πιέσει για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων, τόνισε, χθες Πέμπτη, στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην οποία αποφασίστηκε να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, ο Ούγγρος αξιωματούχος επισήμανε πως όσο περισσότερες κυρώσεις επιβάλλονται, τόσο περισσότερο πλήττεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Ρωσία αντέχει.
«Στο τέλος της ημέρας η Ευρώπη θα είναι στην ηττημένη πλευρά αυτού του πολέμου λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Η σύστασή μας θα ήταν να σταματήσουμε τη διαδικασία κυρώσεων», δήλωσε στο Reuters ο συνονόματος με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Μπαλάζ Όρμπαν.
Η Ουγγαρία συγκαταλέγεται στα κράτη της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει πιο συμφιλιωτική στάση έναντι της Ρωσίας· έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εξάγει η Μόσχα. Η Ρωσία κατασκευάζει εξάλλου πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη δεν έδωσε το πράσινο φως στην έκτη δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία συμπεριλάμβανε το προοδευτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά αφού εξασφάλισε την εξαίρεσή της στη διαπραγμάτευση.
«Αυτό που βιώνουμε είναι πως όσο περισσότερες κυρώσεις επιβάλουμε, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάστασή μας. Και οι Ρώσοι; Ναι, πλήττονται επίσης, αλλά επιβιώνουν. Και ακόμα χειρότερα, προελαύνουν στην Ουκρανία”, ανέφερε.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πριν τέσσερις μήνες, οι 27 συμφώνησαν σε έξι δέσμες κυρώσεων, που περιλαμβάνουν πάγωμα πόρων και απαγόρευση εισόδου σε ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους, περιορισμούς στις εξαγωγές, πάγωμα πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αποσύνδεση ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT και προοδευτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στον ρωσικό άνθρακα.
Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες θα τα βγάλουν πέρα χωρίς τις θαλαμηγούς ή τις βίλες τους στην Δύση, ενώ έχουν πιθανώς μεταφέρει μέρος της περιουσίας τους εκτός Ε.Ε. Τονίζουν επίσης ότι οι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές μπορεί να παρακαμφθούν από την Κίνα ή άλλες χώρες.
Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας γίνεται λιγότερο οδυνηρό χάρη στα δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράττει η Ρωσία για το πετρέλαιο και το αέριο που συνεχίζει να παραδίδει στην Ευρώπη, εξηγούν. Όταν πάψει να αγοράζει το πετρέλαιό της η ΕΕ το 2023, η Ρωσία θα μπορεί να το πουλάει και να το μεταφέρει με δεξαμενόπλοια στην Κίνα ή στην Ινδία, προσθέτουν.
Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί ο πλήρης αντίκτυπός τους στη ρωσική οικονομία.
Ο συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού, πάντως, θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τακτική. «Φθάσαμε στο σημείο που συνειδητοποιούμε πως εφαρμόσαμε αυτή τη στρατηγική για τέσσερις μήνες, είχαμε κάποια επιτεύγματα, αλλά αν το πράγμα συνεχίσει έτσι, αν το σκεφτούμε λογικά θα δούμε πως θα έχουμε άσχημη έκβαση για την Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε άλλες οδούς. Διαπραγματεύσεις, κατάπαυση του πυρός, ειρήνη. Διπλωματία. Αυτή είναι η λύση που προτείνουμε», είπε.