ΑΘΗΝΑ
10:08
|
26.04.2024
Η τελευταία δόση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο περιλαμβάνει άλλους τέσσερις πυραυλικούς εκτοξευτές HIMARS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεντάγωνο πρόκειται να στείλει άλλα τέσσερα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 450 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό θα φέρει τον συνολικό αριθμό πυραυλικών εκτοξευτές HIMARS που αποστέλλονται στο Κίεβο σε οκτώ.

Η τελευταία δόση στρατιωτικής βοήθειας που προορίζεται για το Κίεβο περιλαμβάνει άλλους τέσσερις πυραυλικούς εκτοξευτές υψηλής κινητικότητας M142 [HIMARS] όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Τοντ Μπρασεάλε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί τώρα για την παροχή περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία από την αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν», πρόσθεσε ο Μπρασεάλε.

Το Κίεβο, ωστόσο, έχει ζητήσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα όπλων – «δέκα φορές περισσότερα» HIMARS, δήλωσε η βουλευτής της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Ουστίνοβα, στο Politico – περιγράφοντας τα τέσσερα που αποστέλλονται ως «τίποτα».

Η πρώτη παρτίδα τεσσάρων εκτοξευτών έχει ήδη φτάσει, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, στο Twitter, ευχαριστώντας τον «συνάδελφό του και φίλο» Λόιντ Όστιν, υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, για τα «ισχυρά εργαλεία» και ευχόμενος θάνατο στα ρωσικά στρατεύματα.

Εκτός από τους εκτοξευτές των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στην Ουκρανία τρία M270 MLRS, τα οποία χρησιμοποιούν τα ίδια πυρομαχικά. Άλλες τρεις μονάδες υποτίθεται ότι θα αποσταλλούν από τη Γερμανία, η οποία έχει ήδη στείλει στο Κίεβο αρκετά αυτοκινούμενα όπλα PHz2000. Αν και οι ΗΠΑ αρχικά ισχυρίστηκαν ότι οι εκτοξευτές θα ήταν εξοπλισμένοι με «πυρομαχικά πεδίου μάχης», ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Κόλιν Καλ, αποκάλυψε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία κατευθυνόμενους πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται 300 εκτοξευτές MLRS, 500 άρματα μάχης και 1.000 Howitzer για να επιτύχει ισοτιμία βαρέων όπλων με τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα