ΑΘΗΝΑ
12:34
|
02.05.2024
Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία πλέον αντιπροσωπεύουν το 10% του πετρελαίου που εισάγει η Ινδία, από 0,2% το 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία έχουν πενηνταπλασιαστεί από τον Απρίλιο και πλέον αντιπροσωπεύουν το 10 τοις εκατό του συνόλου του αργού πετρελαίου που αγοράζεται από το εξωτερικό, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Economic Times. 

Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε μόλις το 0,2 τοις εκατό του συνόλου του πετρελαίου που εισήγαγε η Ινδία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί πλέον το 10 τοις εκατό του καλαθιού εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας τον Απρίλιο. Βρίσκεται πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων προμηθευτών», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Έως και το 40 τοις εκατό του ρωσικού πετρελαίου έχει αγοραστεί από ιδιωτικά διυλιστήρια.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας μετά το Ιράκ, καθώς τα διυλιστήρια εκμεταλλεύτηκαν τις μεγάλες εκπτώσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα ινδικά διυλιστήρια αγόρασαν περίπου 25 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου τον Μάιο.

Το αργό πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης αντιπροσώπευε το 10 τοις εκατό των συνολικών θαλάσσιων εισαγωγών της Ινδίας τον Απρίλιο για πρώτη φορά, σημειώνοντας αύξηση από 0,2 τοις εκατό το 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, υπερασπίζεται εδώ και καιρό τις αγορές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Πετρελαίου της Ινδίας είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι «οι αγορές ενέργειας από τη Ρωσία παραμένουν ελάχιστες σε σύγκριση με τη συνολική κατανάλωση της Ινδίας».

Το Ιράκ παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής της Ινδία τον Μάιο και η Σαουδική Αραβία είναι τώρα ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας.

Η Ινδία έχει εκμεταλλευτεί τις μειωμένες τιμές για να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε μια εποχή που οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας αυξάνονται. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισάγοντας πάνω από το 85 τοις εκατό του πετρελαίου που χρησιμοποιεί.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, υπάρχουν πλέον λιγότεροι αγοραστές για το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας, με ορισμένες ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες να αποφασίζουν να αποφύγουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, και η τιμή του έχει πέσει. Τα ινδικά διυλιστήρια το εκμεταλλεύτηκαν αυτό και αγόρασαν ρωσικό αργό πετρέλαιο με έκπτωση έως και 30 αμερικάνικα δολάρια ανά βαρέλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα