Η αστυνομία της Τυνησίας συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό Χαμάντι Τζεμπαλί, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Ennahdha, ως ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του στο πρακτορείο Reuters.
Η αστυνομία κατάσχεσε τα τηλέφωνα του, προ δεκαετίας, πρωθυπουργού της χώρας και της συζύγου του και στη συνέχεια τον μετέφερε σε άγνωστη τοποθεσία την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς του στο Facebook.
Η σύλληψη του Τζεμπαλί εγείρει ανησυχίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία από τότε που ο Πρόεδρος Κάις Σαϊέντ διέλυσε το κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, σε μια κίνηση που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν πραξικόπημα.
Η ομάδα υπεράσπισης του Τζεμπαλί ανέφερε στα Μέσα ότι μπόρεσε να συναντηθεί μαζί του στο κέντρο κράτησης όπου κρατείται. «Μας είπε ότι δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών και ξεκίνησε απεργία πείνας καθώς το θέμα έχει πολιτικό κίνητρο και δεν έχει καμία σχέση με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», είπε ο δικηγόρος του Τζεμπαλί, Μοχτάρ Τζεμάι.
«Ο πρόεδρος είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη σωματική και ψυχολογική ευημερία του Τζεμπαλί», ανέφερε η οικογένεια του στην ανάρτησή της στο Facebook και κάλεσε την κοινωνία των πολιτών και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «να σταθούν ενάντια σε αυτές τις κατασταλτικές πρακτικές».
Στις αρχές της χρονιάς, η αστυνομία συνέλαβε τον Νουρεντίν Μπίρι, τον αντιπρόεδρο της Ennahdha, και τον κράτησε για περισσότερους από δύο μήνες προτού τον αφήσει ελεύθερο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Οι αντίπαλοι του Σαϊέντ κάνουν λόγο για εκστρατεία στοχοποίησης από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές καθώς η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει με τον πρόεδρο να έχει αναιρέσει το σύνταγμα της χώρας και να κυβερνά με διατάγματα.
Οι κινήσεις του Σαϊέντ κέρδισαν αρχικά μεγάλο μέρος της δημόσιας υποστήριξης, μετά από χρόνια απογοήτευσης με την πολιτική ελίτ της Τυνησίας, αλλά η δημόσια οργή αυξάνεται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού , ανεργίας και διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών.
Ο Σαϊέντ σχεδιάζει τώρα ένα δημοψήφισμα στις 25 Ιουλίου, προκειμένου οι Τυνήσιοι να αποφανθούν για ένα νέο σύνταγμα, με την αντιπολίτευση να έχει δηλώσει την πρόθεσή της να το μποϊκοτάρει, ενώ όσο αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας το κοινοβούλιο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου διεξαχθεί ψηφοφορία για μια συνέλευση αντικατάστασης στις 17 Δεκεμβρίου 2022.
Την 1η Ιουνίου, ο Saied απέλυσε 57 δικαστές, κατηγορώντας τους για διαφθορά και προστασία «τρομοκρατών» – κατηγορίες που η Ένωση Δικαστών της Τυνησίας (TJA) είπε ότι είχαν πολιτικά κίνητρα. Σε απάντηση, η TJA ξεκίνησε μια εθνική απεργία, η οποία έχει πλέον παραταθεί για τρίτη εβδομάδα.
Τον Φεβρουάριο, ο Saied διέλυσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο , το οποίο είχε λειτουργήσει ως ο κύριος εγγυητής της δικαστικής ανεξαρτησίας από την επανάσταση της Τυνησίας το 2011, η οποία ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπεν Άλι.