Στην υπογραφή ενός δικομματικού σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, το οποίο ισοδυναμεί με την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή και χρήση όπλων εδώ και τρεις δεκαετίες, προχώρησε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο μιας σειράς μαζικών πυροβολισμών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής 19 μαθητών και δύο δασκάλων σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.
«Αν και αυτό το νομοσχέδιο δεν περιέχει όλα όσα θέλω, περιλαμβάνει δράσεις που ζητώ εδώ και καιρό και οι οποίες θα σώσουν ζωές» δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσει για δύο μεγάλες διπλωματικές συνόδους κορυφής στην Ευρώπη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν προβλεφθεί για το εν λόγω νομοσχέδιο (περίπου 13 εκατομμύρια) θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των προγραμμάτων ψυχικής υγείας και στην ενίσχυση των σχολείων, τα οποία έχουν γίνει στόχος μαζικών πυροβολισμών στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ και στο Πάρκλαντ της Φλόριντα και αλλού. Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επίσης διατεθεί για την πάταξη των ψευδοαγοραστών, δηλαδή ανθρώπων που αγοράζουν πυροβόλα όπλα για άτομα που δεν επιτρέπεται να τα κατέχουν και για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου όπλων.
Ωστόσο, ορισμένες πολύ αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις στις οποίες προσέβλεπαν ο Μπάιντεν και άλλοι Δημοκρατικοί δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων η απαγόρευσης των στρατιωτικού τύπου τυφεκίων που χρησιμοποιούνται συχνά από τους μοναχικούς δράστες που συνήθως διαπράττουν μαζικές εκτελέσεις, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος του ποινικού μητρώου σε όλες τις αγορές όπλων.
Αναφερόμενος στις οικογένειες των θυμάτων πυροβολισμών, ο Τζο Μπάιντεν υποχτήριξε πως «το μήνυμά τους προς εμάς ήταν να κάνουμε κάτι. Σήμερα, το κάναμε», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργεί ένα σχεδόν ισομερώς διαιρεμένο Κογκρέσο, χαρακτηρίζοντας ως «μνημειώδη» τον νέο νόμο, ο οποίος έτυχε σπάνιας ισχυρής υποστήριξης από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.
«Θεού θέλοντος, αυτό θα σώσει πολλές ζωές» επανέλαβε ο Μπάιντεν καθώς υπέγραφε το έγγραφο.
Κατά το δημοσίευμα, η εν λόγω νομοθετική μεταρρύθμιση αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη βία με πυροβόλα όπλα που έχει λάβει το Κογκρέσο από την ψήφιση της απαγόρευσης των επιθετικών όπλων που είχε λήξει προ πολλού το 1993. Το μέτρο έρχεται δύο ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Πέμπτη, με την οποία ακυρώθηκε νόμος της Νέας Υόρκης που περιόριζε τη δυνατότητα των ανθρώπων να φέρουν κρυφά όπλα.