ΑΘΗΝΑ
04:47
|
04.05.2024
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αποδέχτηκε σήμερα την πρόσκληση της Ινδονησίας να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G20.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι αντιτίθεται στο μποϊκοτάζ της διάσκεψης των G20 εάν παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF στη σύνοδο κορυφής των G7 την Κυριακή ότι «… πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά το κλείσιμο των G20. Δεν το υποστηρίζω αυτό. Νομίζω ότι πρόκειται για πάρα πολύ σημαντικό σώμα».

Πιστεύει επίσης ότι η σύνοδος κορυφής είναι μια καλή ευκαιρία για τα μέλη των G20 να απευθυνθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο με πρόσωπο, προσθέτοντας ότι «τότε θα πρέπει επίσης να πάρει θέση».

Η σύνοδος των G20 θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Ινδονησία, ως ο σημερινός πρόεδρος της G20 και οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, είναι ο μόνος φορέας λήψης αποφάσεων για το θέμα της επέκτασης των προσκλήσεων στη διάσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ινδονησίας και πρόεδρος των G20, Τζόκο Ουιντόντο, ταξίδεψε την Κυριακή στην Ευρώπη με σχέδια να επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών για να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο Ουιντόντο πρόκειται να επισκεφθεί τη Γερμανία από την 26η έως την 27η Ιουνίου ως προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής των G7 και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουκρανία για να επισκεφθεί τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η αποστολή είναι να ζητήσω… από τον πρόεδρο Ζελένσκι να ανοίξει ένα φόρουμ διαλόγου για την ειρήνη – να οικοδομήσει την ειρήνη επειδή ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Τζακάρτα πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τμήματα της συνόδου κορυφής των υπουργών Οικονομικών των G20 λόγω της προγραμματισμένης συμμετοχής της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει την αποπομπή της Ρωσίας από τους G20.

Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, ήταν σαφής ότι δεν σχεδίαζε «να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις ή συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Ρώσοι», σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ινδονησίας να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G20, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, δήλωσε σήμερα ο βοηθός του προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ. Δεν είναι βέβαιο εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συμμετάσχει αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα