ΑΘΗΝΑ
21:21
|
23.04.2024
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη και θα είμαστε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών (G7) δεσμεύτηκε σήμερα να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί», υποσχόμενη να ενισχύσει την πίεση στην οικονομία της Ρωσίας με νέες κυρώσεις που περιλαμβάνουν πρόταση για θέσπιση ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους ηγέτες των G7 στη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε όπλα και αεράμυνα για να κερδίσει το πάνω χέρι στον πόλεμο κατά της Ρωσίας εντός μηνών.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη και θα είμαστε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση των G7.

Μετά την πτώση πυραύλων στο Κίεβο την Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία που περιλαμβάνει πυρομαχικά και αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας.

Οι χώρες των G7 δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν δεσμεύσεις για την ασφάλεια σε μια μεταπολεμική διευθέτηση, ενώ τόνισαν, αφού η Ουκρανία είχε εκφράσει νωρίτερα επιφυλάξεις, ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει σχετικά με μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Οι χώρες των G7 δήλωσαν επίσης ότι είχαν δεσμευτεί ή ήταν έτοιμες να χορηγήσουν έως και 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία.

Την Κυριακή, η συνάντηση των ηγετών των G7 ξεκίνησε με ευδιάθετο κλίμα. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναρωτήθηκε αν πρέπει να βγάλουν τα σακάκια τους λέγοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πιο σκληροί από τον Πούτιν».

«Θα έχουμε επίδειξη ιππασίας με γυμνό στήθος», αστειεύτηκε ο πρωθουπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. «Ω ναι. Η ιππασία είναι η καλύτερη» απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να επιδείξουμε τους θωρακικούς μύες μας», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι ηγέτες αναφέρονταν σε μια σειρά από παλαιότερες φωτογραφίες που έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου, στις οποίες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται να ιππεύει γυμνόστηθος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα