ΑΘΗΝΑ
08:18
|
20.04.2024
Ο υπουργός Εργασίας της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να «επιτρέψει την είσοδο επειγόντως απαραίτητου προσωπικού από το εξωτερικό για προσωρινή εργασία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προσωρινής πρόσληψης αλλοδαπών εργαζομένων για να αντισταθμίσει τις οξείες ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών της χώρας.

Η κίνηση θα επιτρέψει στους γερμανικούς παρόχους υπηρεσιών αεροδρομίου να προσλάβουν αρκετές χιλιάδες προσωρινούς εργαζόμενους από την Τουρκία για αρκετούς μήνες από τον Ιούλιο, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild την Κυριακή.

Ο υπουργός Εργασίας, Hubertus Heil, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να «επιτρέψει την είσοδο επειγόντως απαραίτητου προσωπικού από το εξωτερικό για προσωρινή εργασία στη Γερμανία».

Οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώνουν τους εργαζόμενους συλλογικά συμφωνημένους μισθούς και να τους παρέχουν καταλύματα, ανέφερε ο υπουργός.

Τα αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη πασχίζουν να αναπροσαρμοστούν καθώς η ζήτηση για διεθνή ταξίδια ανακάμπτει από μια διετή παύση λόγω της πανδημίας αυτό το καλοκαίρι.

Μια πρόσφατη μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) διαπίστωσε ότι τα γερμανικά αεροδρόμια έχουν έλλειψη 7.200 υπαλλήλων εδάφους και αεροσυνοδών, αφού πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε βρήκαν εργασία σε άλλους τομείς.

Παρά το σύστημα μειωμένου ωραρίου εργασίας της Γερμανίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει μια ταχύτερη αναπήδηση μετά από ύφεση, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στις αερολιμενικές υπηρεσίες μειώθηκε κατά 15 τοις εκατό μεταξύ 2018-19 και 2020-21.

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, η Bild αναφέρει ότι οι υπουργοί σχεδίαζαν να καλύψουν την έλλειψη 2.000 έως 3.000 υπαλλήλων με «τετραψήφιο» αριθμό προσωρινών αλλοδαπών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορούν να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι προσωρινοί εργαζόμενοι δεν θα προσληφθούν για να εργαστούν στον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους εκπαίδευσης και υψηλότερα επίπεδα εξουσιοδότησης ασφαλείας, αλλά περισσότερους ρόλους χαμηλής ειδίκευσης, όπως ο χειρισμός αποσκευών.

«Θα καταστήσουμε δυνατό οι προσωρινά απασχολούμενοι από το εξωτερικό να μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν με τη διαχείριση αποσκευών», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάιζερ, στην Bild. Ακόμη και αυτοί οι ρόλοι περιελαμβάνουν μια εξουσιοδότηση ασφαλείας που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπός της τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επιβάτες στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και της Κολωνίας ανέφεραν και πάλι μεγάλες ουρές στις πύλες ασφαλείας, ενώ το αεροδρόμιο του Αμβούργου αγωνιζόταν να αποθηκεύσει αποσκευές που είχαν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις του. Μεγάλοι ευρωπαϊκοί κόμβοι αεροπορικών ταξιδιών, όπως το Σίπολ του Άμστερνταμ και το Χίθροου του Λονδίνου, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν εκατοντάδες πτήσεις φέτος, καθώς πασχίζουν να διαχειριστούν τη ροή επιβατών και αποσκευών εν μέσω ελλείψεων προσωπικού.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ακυρώνει 2.200 πτήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Detlef Kayser, δήλωσε στην εφημερίδα Welt ότι δεν αναμένει να καλυφθούν οι τρέχουσες ελλείψεις μέχρι το 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα