ΑΘΗΝΑ
00:17
|
29.09.2022
Ο πρέσβης της Ρωσίας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει διακόψει τις επαφές με την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι κάλεσε την πρέσβειρα της Ελλάδας για να διαμαρτυρηθεί για «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αι.Νασίκα, στην οποία εκφράστηκε κατηγορηματική διαμαρτυρία σχετικά με τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών Αρχών ως προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής εξοπλισμού και πολεμικών μέσων στο καθεστώς του Κιέβου και την κήρυξη ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα persona non grata.

Στην πρέσβη επιδόθηκε νότα με την κοινοποίηση ότι ως απαντητικό μέτρο οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύσσονται persona non grata και οφείλουν να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας εντός οκτώ ημερών. Έγινε ενημέρωση και για άλλα βήματα, που λαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά και σχετίζονται με τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στη Ρωσία.

Υπογραμμίστηκε ότι λόγος γίνεται για ευθεία συνέπεια των μη φιλικών ενεργειών, την πρωτοβουλία των οποίων είχαν οι Αρχές της Ελλάδας. Ολόκληρη η ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα. Υπεδείχθη ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής διατηρούμε το δικαίωμα σε απαντητική αντίδραση».

Νωρίτερα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 πως οι ελληνικές αρχές έχουν παγώσει τις επαφές με την ρωσική Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας στην Ελλάδα είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους Ρώσους υπηκόους εάν χρειαστεί, αλλά αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν σταματήσει οποιεσδήποτε επαφές τόσο με την Πρεσβεία όσο και με το Γενικό Προξενείο και το προξενικό προσωπικό επηρεάστηκε επίσης μετά την μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών την 12η Απριλίου», τόνισε ο Μασλόφ.

Την 6η Απριλίου, δώδεκα υπάλληλοι της ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν personae non gratae. Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις και της Σύμβασης της Βιέννης του 1963 για τις Προξενικές Σχέσεις».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε σε σχόλιό της ότι η απέλαση των διπλωματών ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες θυσιάστηκαν για την «υπερατλαντική αλληλεγγύη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το «χάος» δεν θα γίνει αποδεκτό, λέει ο Πρόεδρος του Ιράν

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τα δημοψηφίσματα, λέει η Μόσχα

ΥΠ.ΕΞ: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της»

Το «Yunus» βγαίνει παγανιά…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα