Οι ηγέτες των κρατών των G7 δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια τα επόμενα πέντε χρόνια για τη χρηματοδότηση υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αντιμετώπιση του έργου «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και άλλοι ηγέτες των G7 επανεκκίνησαν την πρόσφατα μετονομασμένη «Εταιρική Σχέση για τις Παγκόσμιες Υποδομές και Επενδύσεις» την Κυριακή στην ετήσια συνάντησή τους που πραγματοποιείται φέτος στη νότια Γερμανία.
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κλυδωνισμών, όπως μια πανδημία, έτσι αισθάνονται τις επιπτώσεις πιο έντονα και δυσκολεύονται να ανακάμψουν», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Δεν πρόκειται μόνο για ανθρωπιστική ανησυχία, αποτελεί ανησυχία για την οικονομία και την ασφάλεια όλων μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε, θα κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις, ομοσπονδιακά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών για να υποστηρίξουν έργα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, της ισότητας των φύλων και των ψηφιακών υποδομών.
«Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι βοήθεια ή φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση που θα αποφέρει αποδόσεις για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιτρέψει στις χώρες να «δουν τα χειροπιαστά οφέλη της συνεργασίας με δημοκρατίες».
Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια θα μπορούσαν να προέλθουν από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, ιδρύματα αναπτυξιακής χρηματοδότησης, και κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ (317 δισεκατομμύρια δολάρια) για την πρωτοβουλία κατά την ίδια περίοδο για τη δημιουργία μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης στο πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, το 2013, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συγκέντρωση.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της Κίνας περιλαμβάνει ανάπτυξη και προγράμματα σε περισσότερες από 100 χώρες με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής της αρχαίας εμπορικής οδού του Δρόμου του Μεταξιού από την Ασία στην Ευρώπη.
Ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση σε αρκετά εμβληματικά έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου ηλιακής ανάπτυξης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αγκόλα με την υποστήριξη του υπουργείου Εμπορίου, της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ, της αμερικανικής εταιρείας AfricaGlobal Schaffer και της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης έργων Sun Africa.
Μαζί με τα μέλη της G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουάσιγκτον θα παράσχει επίσης τεχνική βοήθεια ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Institut Pasteur de Dakar στη Σενεγάλη, καθώς αναπτύσσει μια βιομηχανικής κλίμακας, ευέλικτη μονάδα παρασκευής εμβολίων στην Αγκόλα που θα μπορεί να παράγει εμβόλια κατά του κορονοϊού και άλλων νόσων, ένα έργο στο οποίο συμμετέχει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) θα συμβάλλει επίσης έως και 50 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια στο παγκόσμιο Ταμείο Κινήτρων Παιδικής Φροντίδας της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Friederike Roder, αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Global Citizen, δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις για επενδύσεις θα μπορούσαν να είναι «μια καλή αρχή» προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δέσμευσης των χωρών των G7 στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα μπορούσαν να στηρίξουν ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη για όλους.
Οι χώρες των G7 παρέχουν κατά μέσο όρο μόλις το 0,32 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός τους – λιγότερο από το ήμισυ του 0,7 τοις εκατό που υποσχέθηκαν – σε αναπτυξιακή βοήθεια, πρόσθεσε, «αλλά χωρίς αναπτυσσόμενες χώρες, δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».