ΑΘΗΝΑ
09:21
|
25.09.2024
Ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο εν όψη της αυριανής Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχει σε γύρο συνομιλιών με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και του ΝΑΤΟ αύριο Τρίτη, ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, η συνάντηση Ερντογάν με τον Φιλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, θα πραγματοποιηθεί λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, με θέμα τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς για την υποστήριξη που παρέχουν οι δύο χώρες στους Κούρδους και για το εμπάργκο όπλων λόγω της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας στη Συρία.

Μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε επίσης, ότι τόσο ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα συμμετέχουν επίσης σε γύρο συνομιλιών με σουηδικές και φινλανδικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα.

«Θα γίνει μια τετραμερής σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη σε επίπεδο ηγετών κατόπιν αιτήματος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του προέδρου μας», είπε, συμπλήρωσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία σκοπεύει να υποχωρήσει από τις θέσεις της.

«Έχουμε φέρει τις διαπραγματεύσεις σε ένα ορισμένο σημείο. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει η Daily Sabah, υποστηρίζουν ότι δεν θεωρούν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως τελική προθεσμία για την επίλυση των αντιρρήσεών του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, αλλά παρόλα αυτά οι πιέσεις εντείνονται για την άρση του τουρκικού βέτο, καθώς για την ένταξη των δύο χωρών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 30 κρατών – μελών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ηλεκτρική διασύνδεση στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας

Μητσοτάκης προς Ισραήλ: «Oι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες»

Mια κρίση των πυραύλων της Κούβας σε slow motion

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ζητά την άμεση αναχώρηση των Ελλήνων από τον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα