ΑΘΗΝΑ
20:24
|
19.04.2024
«Πεπεισμένος» δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ένα κοινό υπόμνημα για το θέμα υπογράφηκε από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη Μαδρίτη πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Νιινίστο σε ανακοίνωσή του.

Το κοινό υπόμνημα υπογραμμίζει τη δέσμευση της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους έναντι απειλών για την ασφάλεια του άλλου», πρόσθεσε.

«Τα συγκεκριμένα βήματα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθούν από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, αλλά αυτή η απόφαση είναι τώρα επικείμενη», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να ενταχθούν επιτυχώς στο ΝΑΤΟ μετά την υπογραφή του τριμερούς υπομνήματος.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι πλέον έχουμε μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν υπόμνημα που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας, μεταξύ άλλων γύρω από τις εξαγωγές όπλων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη μετά την υπογραφή του υπομνήματος.

Την Τετάρτη, οι συμμαχικοί ηγέτες θα αποφασίσουν εάν θα προσκαλέσουν την Φινλανδία και την Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε, προσθέτοντας ότι μετά την απόφαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία επικύρωσης σε όλες τις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα