ΑΘΗΝΑ
18:32
|
20.04.2024
Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει με το σχέδιό της ανεξάρτητα από τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού του ΗΒ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, πρότεινε την 19η Οκτωβρίου του 2023 ως ημερομηνία ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε ότι το ερώτημα θα είναι το ίδιο όπως στο τελευταίο δημοψήφισμα του 2014: «Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας ανέφερε ότι θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για να ζητήσει την επίσημη συγκατάθεσή του για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά θα προχωρήσει με το σχέδιό της εάν αυτή δεν χορηγηθεί.

Ωστόσο, τόνισε ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι νόμιμο και συνταγματικό και πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί για τα πιθανά νομικά ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε ότι η ανώτατη νομική αξιωματούχος της Σκωτίας συμφώνησε να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα σχετικά δικαστικά έγγραφα να παραδίδονται σε αστυνομικούς της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα απόγευμα.

Η πρώτη υπουργός εξέφρασε την ελπίδα της ότι το δικαστήριο θα είναι σε θέση «να προσφέρει σαφήνεια και νομική ασφάλεια εγκαίρως» αντί να έχει μια μακροχρόνια διαδικασία.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε ότι οι επόμενες γενικές εκλογές θα γίνουν «de facto δημοψήφισμα. Ωστόσο, εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της κυβέρνησης της Σκωτίας, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας είπε ότι θα εγκρίνει γρήγορα το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα, το οποίο δημοσιεύτηκε ενώ μιλούσε η κ. Στέρτζον.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «τώρα δεν είναι η ώρα» για άλλο δημοψήφισμα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρότερο ενωμένο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα