ΑΘΗΝΑ
20:49
|
16.09.2024
Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Αλίνα Λιπ αντιμετωπίζει έως και τρία χρόνια φυλάκισης στη χώρα της για τα ρεπορτάζ της από την ανατολική Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Αλίνα Λιπ δήλωσε ότι είναι αντιμέτωπη με τρία χρόνια φυλάκισης στη χώρα της για τα ρεπορτάζ της από την περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Οι κατηγορίες εναντίον της σχετίζονται με τη δημοσιογραφική κάλυψη για το κανάλι της Telegram News from Russia, όπου μοιράζεται πληροφορίες με τους 175.000 συνδρομητές του, τόσο στα γερμανικά όσο και στα ρωσικά.

Σε συνέντευξή της στον ιστότοπο Readonka World, εξήγησε ότι υπόκειται σε ποινική δίωξη από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς έλαβε επιστολή από το γραφείο του εισαγγελέα.

Κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές ότι υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών βάσει του άρθρου 140 του Συντάγματος ή χρηματικό πρόστιμο.

«Η επιστολή αναφέρει, για παράδειγμα, πως λέω στο κανάλι μου στο Telegram ότι ο πληθυσμός του Ντονμπάς υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια ειδική επιχείρηση. Είπα επίσης ότι για αρκετά χρόνια οι Ουκρανοί σκοτώνουν αμάχους στο Ντονμπάς και ότι αυτό είναι γενοκτονία. Και αυτό φαίνεται ότι αποτελεί έγκλημα για τη Γερμανία, οπότε πήραν 1.600 ευρώ από τον τραπεζικό μου λογαριασμό και δεν μου το είπαν καν», είπε η δημοσιογράφος Αλίνα Λιπ.

Οι γερμανικές αρχές έκλεισαν επίσης τον τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα της χωρίς προειδοποίηση, ισχυρίστηκε.

Η Αλίνα Λιπ, πρώην πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, πλέον εδρεύει στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και έξι μήνες.

Υποστηρίζει ότι «απλώς κινηματογραφεί αυτό που βλέπει και δεν διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

Παρά τις κατηγορίες εναντίον της, σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει ρεπορτάζ από το Ντόνιετσκ, το οποίο όπως είπε βομβαρδίζεται καθημερινά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Φαίνεται πως οι αναφορές στην Ουκρανία είναι αυστηρά περιοριστικές και όσοι παρεκκλίνουν από τη γραμμή του Κιέβου το κάνουν με σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Στην περίπτωση της Αλίνα Λιπ, είναι αξιοσημείωτο ότι η ποινική έρευνα διεξάγεται παράλληλα με μια μαζική εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον της, όπως και ορισμένων άλλων μορφών των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης.

Οι διωκτικές πρακτικές δεν αποτελούν αποκλειστικότητα της Γερμανίας, από τη στιγμή που και άλλοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Η Καναδή δημοσιογράφος Εύα Μπάρτλετ, η οποία επίσης έκανε ρεπορτάζ από την περιοχή του Ντονμπάς, λέει ότι έχει συμπεριληφθεί σε λίστα θανάτων της κυβέρνησης.

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Αν-Λωρ Μπονέλ έχει επίσης δεχτεί άμεση και προσωπική επίθεση από πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, και όπως και στην περίπτωση της Λιπ, φαίνεται πως οι αρχές χρησιμοποιούν τη μέθοδος της οικονομικής ασφυξίας για να προσπαθήσουν να τη σιγάσουν.

Το 2014 ο Ιταλός φωτορεπόρτερ Αντρέα Ροτσέλι πυροβολήθηκε από Ουκρανούς στρατιώτες στα ανατολικά της χώρας. Η φωτογραφία του βρέθηκε αργότερα στα γραφεία του Κέντρου Μιροτβορετς με τη λέξη «εκκαθάριση» πάνω της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα