Η Μόσχα κατηγόρησε σήμερα τη Νορβηγία ότι εμποδίζει την διαμετακόμιση αγαθών σε Ρώσους που ζουν στο νορβηγικό αρκτικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ και απείλησε το Όσλο με αντίποινα.
«Απαιτήσαμε από τη νορβηγική πλευρά να επιλύσει αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανακοινώνοντας ότι κλήθηκε ο Νορβηγός επιτετραμμένος στη Μόσχα. «Τονίσαμε ότι οι μη φιλικές ενέργειες προς τη Ρωσία οδηγούν σε αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Νορβηγία μπλόκαρε τις προμήθειες εξοπλισμού και τροφίμων στο χερσαίο συνοριακό πέρασμα Στόρσκογκ που επρόκειτο να φορτωθούν σε πλοίο με προορισμό το Σβάλμπαρντ για Ρώσους ανθρακωρύχους στο αρχιπέλαγος.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκουσκίν, τον Ρώσο πρόξενο στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής, το φορτίο αποτελούνταν από 20 τόνους αγαθών, συμπεριλαμβανομένων επτά τόνων τροφίμων, ανταλλακτικά και βασικό εξοπλισμό για την προετοιμασία για το χειμώνα.
Η Νορβηγία μπλοκάρει τα αγαθά στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εγκρίθηκαν εναντίον της Ρωσίας λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία, δήλωσε ο διπλωμάτης. «Νομίζω ότι η Νορβηγία δεν έχει σκεφτεί καλά την ένταξη στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Ο Γκουσκίν δήλωσε ότι η Ρωσία διερευνά εναλλακτικές οδούς ανεφοδιασμού, μεταξύ άλλων από την Ευρώπη ή δια θαλάσσης από την ρωσική πόλη Μουρμάνσκ.
Μια συνθήκη που συνήφθη στο Παρίσι το 1920 αναγνωρίζει την κυριαρχία της Νορβηγίας στο Σβάλμπαρντ, αλλά εγγυάται επίσης στους υπηκόους των υπογραφόντων κρατών – που τώρα αριθμούν 46, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – την ελευθερία να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους εκεί «σε απολύτως ισότιμη βάση».
Για δεκαετίες, η Ρωσία – και η ΕΣΣΔ πριν από αυτήν – εξορύσσει άνθρακα σε αυτά τα εδάφη, τα οποία κατοικούνται από λιγότερους από 3.000 ανθρώπους περίπου 50 εθνικοτήτων.
Ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, κατηγόρησε το Όσλο στο Telegram για παραβίαση της Συνθήκης των Παρισίων.
«Οι νορβηγικές αρχές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι ρώσοι ανήλικοι θα μείνουν χωρίς φαγητό, κάτι που από μόνο του είναι ανήθικο. Αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του ανθρωπισμού», κατήγγειλε. Ο Πρόξενος της Ρωσίας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος έλλειψης τροφίμων.