Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη στο Κατάρ, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Τεχεράνη.
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μεσολαβεί στις συνομιλίες στο Κατάρ, δεν αναγνώρισαν αμέσως το τέλος των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα.
Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, που πιστεύεται ότι βρίσκεται κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις ως ολοκληρωμένες και χωρίς «καμία επίδραση στο σπάσιμο του αδιεξόδου στις συνομιλίες».
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική θέση δεν περιελάμβανε «εγγύηση που να επωφελεί οικονομικά το Ιράν από τη συμφωνία», επικαλούμενο ανώνυμες «ενημερωμένες πηγές». «Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αναβιώσει τη (συμφωνία) προκειμένου να περιορίσει το Ιράν χωρίς οικονομικά επιτεύγματα για τη χώρα μας», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρομπ Μάλεϊ, ήταν σε επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ενρίκε Μόρα. Στη συνέχεια, ο Μόρα μετέφερε μηνύματα στον κορυφαίο διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά, Αλί Μπαγκερί Κανί.
Μετά την αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, εξέδωσε δήλωση περιγράφοντας τις διήμερες συνομιλίες ως «μη περατωμένες» καθώς ο Μπαγκέρι Κάνι και ο Μόρα σχεδιάζουν να συναντηθούν σήμερα το βράδυ.
Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν το 2015 στην πυρηνική συμφωνία, η οποία είδε την Τεχεράνη να περιορίζει δραστικά τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Το 2018, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε μονομερώς την χώρα του από τη συμφωνία.