ΑΘΗΝΑ
09:27
|
20.09.2024
Για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Γιαίρ Λαπίντ. «Αποτυχημένο πείραμα» χαρακτήρισε τον απερχόμενο οκτακομματικό συνασπισμό ο Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ θα οδηγηθεί στις κάλπες την 1η Νοεμβρίου, για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, αφού η πρόταση της αντιπολίτευσης να οριστούν οι εκλογές για τις 25 Οκτωβρίου απορρίφθηκε με ψήφους 47 έναντι 57.

Η διαδικασία για τη διάλυση της ισραηλινής βουλής (Κνεσέτ) αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ θα διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στην πρωθυπουργία το πρωί της Παρασκευής, ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη συμφωνία κατανομής της εξουσίας που συμφώνησαν μετά τις ατελέσφορες εκλογές πέρυσι.

Ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, αλλά θα διατηρήσει τη θέση του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Λαπίντ και μέχρι τη διενέργεια των εκλογών. «Δεν σκοπεύω να είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, αλλά θα παραμείνω πιστός στρατιώτης αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μπένετ.

Μιλώντας στην Κνεσέτ λίγο πριν από τη διάλυσή της, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την απερχόμενη οκτακομματική κυβέρνηση ως ένα «αποτυχημένο πείραμα» και σκιαγράφησε μέρος των υποσχέσεών του για τη νέα προεκλογική εκστρατεία. Μια εκστρατεία, την οποία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία παρά το γεγονός ότι δικάζεται για διαφθορά με κατηγορίες που αρνείται και παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Το πρώτο μας καθήκον θα είναι να μειώσουμε τις τιμές και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ισραηλινών πολιτών – Εβραίων, Αράβων, Βεδουίνων, Κιρκάσιων, θρησκευόμενων, κοσμικών, υπερορθόδοξων. Αυτό κάναμε όταν βγάλαμε το Ισραήλ από μεγάλες οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος», ανέφερε ο Νετανιάχου, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα «ανταποδώσει την εθνική υπερηφάνεια» και θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα