ΑΘΗΝΑ
15:24
|
19.11.2024
Η δοκιμή σηματοδότησε τη δεύτερη ανεπιτυχή δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου όπλου που είναι γνωστό ως Συμβατικό Άμεσο Πλήγμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια δοκιμή πτήσης ενός υπερηχητικού συστήματος πυραύλων των Ηνωμένων Πολιτειών στη Χαβάη κατέληξε σε αποτυχία λόγω ενός προβλήματος που σημειώθηκε μετά την ανάφλεξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη στη δοκιμή, αλλά σε δήλωση που εστάλη μέσω email αναφέρεται ότι «το Υπουργείο παραμένει βέβαιο ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για τις επιθετικές και αμυντικές υπερηχητικές ικανότητες σε ημερομηνίες-στόχους που ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίας του 2020».

«Παρουσιάστηκε μια ανωμαλία μετά την ανάφλεξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και υποδιοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τιμ Γκόρμαν. 

«Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ξεκίνησαν έλεγχο για να προσδιορίσουν την αιτία ώστε να ενημερώσουν μελλοντικές δοκιμές», είπε. «Ενώ το υπουργείο δεν μπόρεσε να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το σύνολο του προφίλ της προγραμματισμένης πτήσης, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αυτό το συμβάν θα παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες».

Η δοκιμή σηματοδότησε τη δεύτερη ανεπιτυχή δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου όπλου που είναι γνωστό ως Conventional Prompt Strike (Συμβατικό Άμεσο Πλήγμα). Υπήρξε μια αποτυχία του ενισχυτή στην πρώτη δοκιμή πτήσης του τον Οκτώβριο, η οποία εμπόδισε τον πύραυλο να φύγει από την εξέδρα εκτόξευσης. Στόχος είναι το συγκεκριμένο όπλο να εγκατασταθεί σε αντιτορπιλικά Zumwalt και υποβρύχια κλάσης Virginia.

Ο Στρατός Ξηράς των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύσσει μια χερσαία έκδοση του όπλου. Η εταιρείες Lockheed Martin και Northrop Grumman είναι οι κορυφαίοι εργολάβοι.

Το Πεντάγωνο αισθάνεται πίεση να αναπτύξει υπερηχητικά συστήματα καθώς αντίπαλοι, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, διαθέτουν υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν την αναχαίτιση πετώντας με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και έχοντας την δυνατότητα πραγματοποίησης κατευθυνόμενων ελιγμών για την παράδοση πυρηνικών κεφαλών. 

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Κίνα έθεσε σε τροχιά έναν υπερηχητικό πύραυλο που πέταξε 40.000 χιλιόμετρα σε περισσότερα από 100 λεπτά πτήσης, σύμφωνα με τον κορυφαίο διοικητή πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Ιανουάριο, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δύο ξεχωριστές εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων που ταξίδεψαν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν υπερηχητικό πύραυλο αέρος-εδάφους στην επίθεσή της στην Ουκρανία. 

Ο βραδύτερος ρυθμός των υπερηχητικών προγραμμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε εντάσεις όταν ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, κατέθεσε τον Απρίλιο ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ.

«Πρόσφατα καλέσατε την αμυντική βιομηχανική κοινότητα που συμμετείχε στην ανάπτυξη υπερηχητικών για το πώς μπορούμε να το επιταχύνουμε», είπε ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο. «Είμαστε πίσω από τους αντιπάλους μας».

Χωρίς να το αρνηθεί, ο Όστιν απάντησε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» γιατί «η υπερηχητική είναι μια δυνατότητα, κύριε, αλλά δεν είναι η μόνη δυνατότητα». Πρόσθεσε ότι «έχω ασχοληθεί με τη βιομηχανία» για να «βεβαιωθώ ότι γίνονται προσπάθειες προς» την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εφάπαξ κουπόνι 200 ευρώ του Gigabit Voucher

Το φορτηγό διαστημόπλοιο Tianzhou-8 της Κίνας φτάνει στο διαστημικό σταθμό

UFO σε πυρηνικές εγκαταστάσεις; Το Πεντάγωνο λέει πρόκειται απλά για drones

Ρωσία: Φάρμα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων έκλεβε ενέργεια από χωριά της περιοχής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα