ΑΘΗΝΑ
07:45
|
16.04.2024
Ένα μίνι ντοκιμαντέρ του Guardian για έναν αληθινό υπερήρωα στους δρόμους του Χαρτούμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Spider-Man του Σταν Λι και του Στιβ Ντίκο πρωτοεμφανίστηκε σε χαρτί από τη Marvel Comics στις 5 Ιουνίου του 1962 για να πολεμήσει το «κακό» στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ένας άλλος άνθρωπος-αράχνη, αληθινός με σάρκα και οστά, εμφανίστηκε στους δρόμους του Χαρτούμ το 2019 για να πολεμήσει το «κακό» στο Σουδάν. Ο Σουδανός Spider-Man, γνωστός ως Spidey, εμφανίζεται στο μίνι ντοκιμαντέρ του βρετανικού Γκάρντιαν (Guardian) για την αντίσταση που εξακολουθούν να προβάλλουν χιλιάδες διαδηλωτές στην αφρικανική χώρα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος που ανήλθε πραξικοπηματικά στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Spider-Man του Σουδάν βρίσκεται πάντα δίπλα στους διαδηλωτές του Χαρτούμ. Αποφεύγει τα δακρυγόνα, τα κανόνια νερού και συχνά τα πραγματικά πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κάνοντας άλματα από ταράτσα σε ταράτσα. Ντυμένος με το ολοένα και πιο φθαρμένο κοστούμι του υπερήρωα, ο Spidey έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης της σουδανικής νεολαίας.

Αποφάσισε να γίνει Spider-Man όταν είδε τον παιδικό του φίλο να πέφτει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Ο ρόλος του ανθρώπου-αράχνη είναι ένας φόρος τιμής στον φίλο του, ένα σύμβολο της απώλειας αλλά και της ιστορίας που άκουγαν ως παιδιά για την αράχνη που προστατεύει τον προφήτη Μωάμεθ και τη σύντροφό του πλέκοντας έναν ιστό για να μην τους βρουν οι εχθροί.

Ο Spidey είναι ήδη δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα ως ο εμψυχωτής των διαδηλώσεων. Ωστόσο, ο κόσμος τον έχει αγκαλιάσει περισσότερο για το έργο που κάνει με τα παιδιά στις φτωχογειτονιές του Χαρτούμ. Ως αυτοδίδακτος επιστήμονας διδάσκει ρομποτική σε παιδιά και θέλει να τα κάνει να αισθάνονται περήφανα για τη χώρα τους και την πλούσια κληρονομιά της.

«Η νύχτα έρχεται και η νύχτα φεύγει, κάθε μέρα είναι έτσι», λέει ο Spidey. «Με το θέλημα του Θεού, εξακολουθούμε να βγαίνουμε. Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ελευθερώσουμε τη χώρα αλλά δεν φοβόμαστε. Ο λαός του Σουδάν, όλοι τους, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις δυνάμεις ασφαλείας και τις σφαίρες τους».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιβολή της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν μέχρι σήμερα πλησιάζει τους 100. «Είναι απλώς απαράδεκτο το γεγονός ότι 99 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αντάμα Ντιένγκ, ο οποίος βρέθηκε στο Σουδάν στις αρχές του Ιουνίου.

Ο σκηνοθέτης του μίνι ντοκιμαντέρ του Guardian, Φιλ Κοξ, λέει ότι ο Spidey έχει γίνει μια αναπαράσταση της ατμόσφαιρας στη χώρα. Το χαρακτηριστικό κουστούμι του φαίνεται να ενεργοποιεί τους διαδηλωτές γύρω του και να συμβολίζει την αντίσταση.

Αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό μίνι ντοκιμαντέρ του Guardian για τον Spider-Man του Σουδάν:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Greenpeace: Η θάλασσα δεν είναι προς πώληση

Μεγάλη αντιφασιστική μηχανοκίνητη πορεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα