ΑΘΗΝΑ
15:38
|
19.11.2024
«Το Μαλί δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με αυτές τις διατάξεις παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μαλί ανακοίνωσε ότι θα αψηφήσει την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των ειρηνευτικών δυνάμεων για να διερευνήσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το συμβούλιο παρέτεινε εχθές μια ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ – γνωστή ως MINUSMA – διάρκειας εννέα ετών για άλλους 12 μήνες με 13 ψήφους υπέρ, ενώ η Ρωσία και η Κίνα απείχαν.

Ο στρατός του Μαλί ανέλαβε την εξουσία σε ένα πραξικόπημα το 2020 και έχει διακόψει τους δεσμούς με την πρώην αποικιακή δύναμη Γαλλία, καθώς ένας ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος με έδρα τη Ρωσία, η Ομάδα Βάγκνερ, έχει εμπλακεί για να βοηθήσει σε μια δεκαετή μάχη εναντίον ένοπλων ομάδων.

Η MINUSMA ισχυρίζεται ότι έχει τεκμηριώσει 320 παραβιάσεις δικαιωμάτων από τον στρατό του Μαλί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

«Το Μαλί δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελευθερία κινήσεων για τις έρευνες της MINUSMA χωρίς προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρέσβης του Μαλί στον ΟΗΕ, Ίσα Κονφούρου. «Το Μαλί δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με αυτές τις διατάξεις παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Υποστήριξε επίσης ότι το Μαλί είναι υπεύθυνο για την διερεύνηση τυχόν παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η MINUSMA πρέπει να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να εκτελέσει την εντολή της και να δημοσιεύει τριμηνιαίες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δράστες των παραβιάσεων πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ.

Η πιο αξιοσημείωτη υπόθεση που ερευνάται από την MINUSMA είναι στην πόλη Μόουρα, όπου μάρτυρες και ομάδες δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι ο στρατός του Μαλί συνοδευόμενος από λευκούς μαχητές σκότωσε εκατοντάδες αμάχους που υποψιάζονταν ότι ήταν αντάρτες.

Η αναπληρώτρια πρέσβειρα της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Άννα Εβστινίεβα, περιέγραψε την γλώσσα του ψηφίσματος που εγκρίθηκε χθες ως «παρεμβατική», προσθέτοντας ότι «δεν θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Μαλί απολαμβάνουν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να προστατεύουν τους πολίτες τους και να διερευνούν τυχόν περιστατικά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο απεργεί μαζί με όλα τα ΜΜΕ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εφάπαξ κουπόνι 200 ευρώ του Gigabit Voucher

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα