ΑΘΗΝΑ
07:34
|
13.05.2024
«Θα απαιτήσουν σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και πάνω απ' όλα ενότητα σκοπού».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε σήμερα τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την διάρκεια εικονικής ομιλίας της στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Τα επόμενα βήματα είναι μέσα στις δυνατότητές σας. Αλλά θα απαιτήσουν σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα ενότητα σκοπού», δήλωσε.

Οι απαραίτητες ενέργειες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μια υπόσχεση βάσει της οποίας εξελέγη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το 2019.

«Έχετε δημιουργήσει μια εντυπωσιακή μηχανή κατά της διαφθοράς. Αλλά τώρα αυτοί οι θεσμοί χρειάζονται ‘δόντια’ και τους κατάλληλους ανθρώπους σε ανώτερες θέσεις», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξήγησε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διορίσει νέους επικεφαλής για την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν το 2015, το συντομότερο δυνατό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμεινε επίσης στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, συγκεκριμένα όσον αφορά τη νομοθεσία που περιγράφει τις διαδικασίες επιλογής δικαστών, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας.

Αναφέρθηκε επίσης σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο κατά των ολιγαρχών, σύμφωνα με τον οποίο το σώμα που αποφασίζει ποιος είναι ολιγάρχης διορίζεται από τον ίδιο τον πρόεδρο. Οι επικριτές του νόμου τον θεωρούν ένα λαϊκιστικό μέτρο που θα μπορούσε να δώσει περισσότερη εξουσία στον εν ενεργεία πρόεδρο.

«Σήμερα, η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα στην Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ευρώπης που έχει υιοθετήσει νόμο για να σπάσει τον έλεγχο των ολιγαρχών στην οικονομική και πολιτική σας ζωή. Και σας συγχαίρω γι’ αυτό», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του νόμου «με νομικά ορθό τρόπο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι θα πρέπει να εγκριθεί ένας νόμος για τα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε στην Ουκρανία, μαζί με την Μολδαβία, καθεστώς υποψήφιας χώρας την 23η Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτα συμπεράσματα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα