ΑΘΗΝΑ
21:31
|
08.08.2022
«Η Λιθουανία σίγουρα θα υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν συνεχιστούν τέτοιες απειλές».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λιθουανία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις της για τους μετανάστες, παρά την επικριτική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Αγκνιέ Μπιλοτάιτε.

«Η Λιθουανία έχει λάβει όλες τις σημαντικές αποφάσεις και μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας και των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε την κατάσταση να αλλάζει σημαντικά σε σημείο που να μπορούμε να απομακρυνθούμε από τις αποφάσεις μας. Η Λιθουανία σίγουρα θα υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν συνεχιστούν τέτοιες απειλές», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επικρίνει την «κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου» από τις λιθουανικές αρχές καθώς «όχι μόνο στερούν το δικαίωμα στο άσυλο σε όσους φτάνουν παράτυπα στη χώρα, αλλά τους κρατούν αυθαίρετα» η Αγκνιέ Μπιλοτάιτε είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί άσυλο.

«Η Λιθουανία εφαρμόζει ένα σύστημα που καθιστά δυνατή την υποβολή αίτησης ασύλου. Δεν είναι ότι δεν το καθιστούμε δυνατό. Το καθιστούμε δυνατό, για παράδειγμα στην πρεσβεία, σε ορισμένα συνοριακά σημεία ελέγχου. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε παραδείγματα προθυμίας να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, για ευνόητους λόγους και τη συμμετοχή του καθεστώτος στη διαδικασία», δήλωσε η υπουργός.

Σύμφωνα με την Αγκνιέ Μπιλοτάιτε, οι αποφάσεις που έλαβε η Λιθουανία ήταν απαραίτητες όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε επίσης ότι οι ενέργειες της Λιθουανίας είχαν συντονιστεί με τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι ο ισχύων νομικός κανονισμός για τους παράτυπους μετανάστες δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα, επομένως, η Λιθουανία επιδιώκει να αλλάξει τους κανόνες.

«Μέχρι τώρα, η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει επίθεση τέτοιου είδους. Μέχρι τώρα, η μεταναστευτική πολιτική ήταν πολύ διαφορετική και το νομικό σύστημα έχει προσαρμοστεί σε αυτήν. Το σύστημα δεν έχει προσαρμοστεί σε καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζει η Λιθουανία και για αυτό επιδιώκουμε αλλαγή», ανέφερε η Μπιλοτάιτε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με νέες «προληπτικές» επιθέσεις απειλεί τη Γάζα το Ισραήλ

Η Ουκρανία θέλει να εξάγει 5 εκ. τόνους σιτηρών κάθε μήνα

Νέα απόλυση φωτορεπόρτερ στο INTIMEnews

Η Ρωσία δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα