ΑΘΗΝΑ
12:00
|
14.08.2022
Τη συνέχιση συνομιλιών μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ για τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν προκειμένου να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη χώρα ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή σύμφωνα με δημοσίευμα του France24, μετά την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στην πρωτεύουσα του Κατάρ τον Μάρτιο.

Οι Ταλιμπάν αναζητούν έναν τρόπο για να ξεκλειδώσουν μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας που επί του παρόντος έχουν παγώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναζητούν εγγυήσεις από την πλευρά τους για την ορθή χρήση των χρημάτων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Τετάρτης και της Πέμπτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν σύμφωνα με το δημοσίευμα την προηγούμενη δέσμευσή τους για νέα βοήθεια ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ και «οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς τις ενέργειες των ΗΠΑ για τη διατήρηση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς όφελος του αφγανικού λαού», ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χρήματα τα οποία ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «επειγόντως» για να τακτοποιήσουν.

Ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της περασμένης εβδομάδας στο ανατολικό Αφγανιστάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους, προσθέτει επείγουσα ανάγκη στη συζήτηση για τη χρηματοδότηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τις απώλειες ζωών και τον πόνο στο Αφγανιστάν που επέφερε ο πρόσφατος σεισμός» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως οι ΗΠΑ εξέφρασαν «ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη παρέμβαση των Ταλιμπάν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σχετικά με τη διαφάνεια στην παροχή υπηρεσιών».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ φέρεται να πίεσαν επίσης τις αρχές των Ταλιμπάν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ένα σημείο που οδήγησε την Ουάσιγκτον να ακυρώσει τις συνομιλίες στη Ντόχα τον Μάρτιο, όταν η ομάδα έκλεισε τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα αιτήματα του αφγανικού λαού να επιτραπεί στα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο και να επιτραπεί στις γυναίκες να εργάζονται, να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να κινούνται και να εκφράζονται ελεύθερα» αναφέρει σχετικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει παγώσει αποθεματικά ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η διεθνής κοινότητα σταμάτησε την άμεση βοήθεια δισεκατομμυρίων, στην οποία βασιζόταν το Αφγανιστάν και ο πληθυσμός του που αριθμεί περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους, μετά την ανάληψη της εξουσίας του κράτους από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Το νόμισμα κατέρρευσε και η χώρα έκτοτε βυθίστηκε σε σοβαρή οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να θεωρούνται τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φέρεται να επέμειναν ότι οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κρατών θα εξαρτηθεί από την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Θάσο

Άλυτο μυστήριο το απέραντο νεκροταφείο ψαριών στον ποταμό Όντερ

Στην Τήνο για τον Δεκαπενταύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έκθετη η Ελλάδα για το δράμα των αβοήθητων, εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα