Να τερματίσει αμέσως την πρακτική αποκλεισμού δημοσιογράφων του Κασμίρ από ταξίδια στο εξωτερικό καλεί την ινδική κυβέρνηση η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, μετά την αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της βραβευμένης με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Σάννα Ιρσχάντ Ματού (Sanna Irshad Mattoo) να ταξιδέψει στο Παρίσι.
«Η πτήση μου ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου. Στο τμήμα μετανάστευσης με έβαλαν στην άκρη και μου είπαν να περιμένω τρεις ώρες. Συνέχισα να ρωτάω τους υπαλλήλους για τους λόγους μέχρι που έχασα την πτήση», δήλωσε η 28χρονη δημοσιογράφος, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει από το Νέο Δελχί στο Παρίσι το Σάββατο για την παρουσίαση ενός βιβλίου και μιας έκθεσης φωτογραφίας, ως μία από τους 10 νικητές του Serendipity Arles Grant 2020.
Η ίδια ανέφερε πως μέχρι τέλους δεν της δόθηκε καμία εξήγηση, με τις αρχές να περιορίζονται στην διευκρίνιση ότι δεν της επιτρέπεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
«Αυτό είναι παράλογο, δεν υπάρχει τίποτα εναντίον μου. Ένας από τους υπαλλήλους μου είπε ότι θα πρέπει να ελέγξω τον λόγο από το Κασμίρ, από όπου είχαν έρθει οι κατευθύνσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί με σταμάτησαν. Είμαι πολύ απογοητευμένη. Ανυπομονούσα για αυτή την ευκαιρία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η δημοσιογράφος καταγγέλλοντας τηλεφωνικά το περιστατικό στο Al Jazeera από το αεροδρόμιο του Νέου Δελχί.
Από την πλευρά της CPJ κάνει λόγο για ένα ανησυχητικό μοτίβο, υπογραμμίζοντας πως «οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις αποτελούν μέρος ενός συστηματικού μοτίβου παρενόχλησης κατά των δημοσιογράφων του Κασμίρ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο αυθαίρετες συλλήψεις, επιπόλαιες νομικές υποθέσεις, απειλές, σωματικές επιθέσεις και επιδρομές από τον Αύγουστο του 2019».
Κατά το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Ινδοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις ινδικές αρχές.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία, Αακάρ Πατέλ (Aakar Patel), δήλωσε ότι δεν του επετράπη να πετάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω μιας ποινικής υπόθεσης που κατατέθηκε εναντίον του γραφείου του οργανισμού δικαιωμάτων στην Ινδία το 2019. Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Α. Πατέλ εντασσόταν στην «εγκύκλιο επιτήρησης» του Κεντρικού Γραφείου Ερευνών, η οποία εμποδίζει ένα άτομο που καταζητείται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να πετάξει στο εξωτερικό.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, απαγορεύτηκε επίσης στην εξέχουσα Ινδή δημοσιογράφο Ράνα Αϊγιούμπ (Rana Ayyub) να επιβιβαστεί στην πτήση της για το Λονδίνο, όπου είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδήλωση για τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων στην Ινδία, με την απαγόρευση να αναστέλλεται μόνο αφότου η ίδια απευθύνθηκε σε δικαστήριο.
Αμφότεροι οι δημοσιογράφοι είναι επικριτές της ινδουιστικής εθνικιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi).