ΑΘΗΝΑ
10:58
|
14.08.2022
Μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν δεν είναι επικείμενη, λέει ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ στενά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν δεν είναι επικείμενη, λέει ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ στενά».

Η Κίνα αναπτύσσει ξεκάθαρα την ικανότητα να επιτεθεί κάποια στιγμή, αλλά το να αποφασίσει να το κάνει θα ήταν πολιτική επιλογή, δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι στο BBC.

Η Κίνα λέει ότι η Ταϊβάν είναι μια αποσχισθείσα επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία εάν χρειαστεί.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και υποσχέθηκε να «συντρίψει αποφασιστικά» κάθε τέτοια απόπειρα.

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση πρόσφατα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ – του πιο ισχυρού συμμάχου της Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει στείλει δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν στείλει πολεμικά πλοία μέσω των υδάτων της Ταϊβάν.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο» πετώντας τα πολεμικά της αεροπλάνα κοντά στην Ταϊβάν. Ορκίστηκε να προστατεύσει το νησί στρατιωτικά εάν δεχόταν επίθεση.

Το Πεκίνο απάντησε κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «παραβίαση της υπόσχεσής τους για την Ταϊβάν» και «παρέμβαση» στις υποθέσεις της Κίνας, προσθέτοντας ότι η χώρα «δεν θα δίσταζε να πολεμήσει» για να εμποδίσει την Ταϊβάν να ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της.

«Παρακολουθούμε [την Κίνα] πολύ στενά»

Ερωτηθείς εάν πίστευε ότι η Κίνα θα επιτεθεί στην Ταϊβάν, ο στρατηγός Μάιλι, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, είπε στο BBC:

«Θα μπορούσε, θα έπρεπε, θα το έκανε, αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά.

“Όσον αφορά τις δυνατότητες, νομίζω ότι η Κίνα αναπτύσσει σαφώς μια ικανότητα. Ο Πρόεδρος Σι [Τζινπίνγκ] το ανέφερε σε δημόσια φόρουμ, το ανέφερε σε ομιλίες του, ότι προκάλεσε τον PLA [Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό] να αναπτύξει την ικανότητα επίθεσης στην Ταϊβάν κάποια στιγμή.

«Και είτε το έκαναν είτε όχι, είναι μια πολιτική επιλογή, είναι μια επιλογή πολιτικής, που θα βασίζεται στο πώς βλέπουν οι Κινέζοι το όφελος του κινδύνου κόστους εκείνη τη στιγμή».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ή προειδοποιήσεις για κάτι επικείμενο αυτήν τη στιγμή. Αλλά και πάλι, το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», πρόσθεσε ο στρατηγός Μάιλι.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά της πωλούν όπλα στο πλαίσιο του νόμου για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ο οποίος ορίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

Ταυτόχρονα, διατηρεί επίσημους δεσμούς με την Κίνα και επίσης αναγνωρίζει διπλωματικά τη θέση της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γαλλία εφαρμόζει περιορισμούς έκδοσης βίζας στους πρώην υπουργούς του Μαρόκου

Ποιοι θέλουν πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία; Ο ρόλος της Μαύρης Διεθνούς

37 παιδιά σκοτώθηκαν από το Ισραήλ μέχρι στιγμής φέτος

Προειδοποίηση Μόσχας προς Ουάσινγκτον για περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα