ΑΘΗΝΑ
23:37
|
21.09.2024
Οι ταραχές στην βορειοδυτική επαρχία Καρακαλπακστάν ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα λόγω σχεδίων περιορισμού της αυτονομίας της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 243 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στην αυτόνομη βορειοδυτική επαρχία Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα λόγω σχεδίων περιορισμού της αυτονομίας της, δήλωσαν οι αρχές του Ουζμπεκιστάν, σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα της επαρχίας Νούκους την περασμένη Παρασκευή και στη συνέχεια προσπάθησαν να καταλάβουν κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης συνελήφθησαν 516 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο Τύπου της Εθνικής Φρουράς.

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας του Καρακαλπακστάν, δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Daryo.uz ότι τα νοσοκομεία στο Νούκους είναι γεμάτα από ασθενείς που τραυματίστηκαν όταν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. «Χιλιάδες τραυματίες έχουν νοσηλευτεί και νοσηλεύονται», είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Το Σάββατο ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ απέσυρε τα σχέδια τροποποίησης άρθρων του συντάγματος σχετικά με την αυτονομία του Καρακαλπακστάν και το δικαίωμά του να αποσχιστεί. Επίσης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα στη βορειοδυτική επαρχία.

Το Καρακαλπακστάν γνώρισε σημαντικές διακοπές στο διαδίκτυο από τη δημοσίευση του σχεδίου τροπολογιών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται η περιοχή από το ονομαστικό καθεστώς «κυρίαρχη» και στερείται του δικαιώματός της να αποσχιστεί από το Ουζμπεκιστάν μέσω δημοψηφίσματος.

Ο Μιρζιγιόγιεφ απέσυρε τα σχέδια για ανάκληση της αυτονομίας της επαρχίας μετά τις διαδηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Διεθνές Απελευθερωτικό Μέτωπο καταγγέλει την Γαλλία για άγρια βία εναντίον ιθαγενών

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Σάββατο εώς Κυριακή πρωί λόγω εργασιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα