ΑΘΗΝΑ
06:25
|
15.11.2024
Από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου 31 εκδοτικά εγχειρήματα σε ένα τετραήμερο γεμάτο βιβλία, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Θερινό Βιβλιοστάσιο διοργανώνεται φέτος για πέμπτη χρονιά από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Θησείο. Ο θεσμός αποτελεί καρπό της ιδιαίτερης συνάντησης μικρών εκδοτικών εγχειρημάτων με πολύ διαφορετικές αφετηρίες αλλά συνδιαλεγόμενες διαδρομές, που ανήκουν στη Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων.

Και αυτό το καλοκαίρι η Σύμπραξη μάς καλεί να συμμετάσχουμε σε ένα τετραήμερο γεμάτο βιβλία, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε αναζητήσεις, απόψεις και ιδέες, σε μια προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε το στίγμα ενός διαφορετικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού συνεργασίας, παρέμβασης και αμφισβήτησης. Στόχος είναι το Θερινό Βιβλιοστάσιο να γίνει εφαλτήριο για την άνθηση της «εκτός των τειχών» βιβλιοπαραγωγής και συγχρόνως ένας τόπος συνάντησης με αφορμή τα βιβλία· τα βιβλία που απευθύνονται σε ανήσυχα πνεύματα και φλογερές ψυχές, τα βιβλία που μετουσιώνουν τη μοναχική ανάγνωση σε συλλογική πρακτική, που ασκούν κριτική στο υπάρχον, που φιλοδοξούν να δημιουργούν ρωγμές και ανοίγματα εκεί όπου υψώνονται τοίχοι.

Συμμετέχουν οι εκδοτικοί οίκοι: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Αλφειός, Αντίποδες, Απρόβλεπτες Εκδόσεις, Ασίνη, Βαβέλ, Εκδόσεις των Ξένων, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Εκτός Γραμμής, Ελευθεριακή Κουλτούρα, Ενύπνιο, Έρμα, Εύμαρος, Ισνάφι, Κέλευθος, Κυψέλη, Μάγμα, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Ουαπίτι, Πανοπτικόν, Σκαρίφημα, Τεφλόν, Ψηφίδες, Angelus Novus, Ars Nocturna, Carnivora, Firebrand, Futura, Loggia, Opportuna, Redmarks.

Το πρόγραμμα του φετινού Θερινού Βιβλιοστασίου περιλαμβάνει τις παρακάτω συζητήσεις, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις:

Πέμπτη 7 Ιουλίου, 19.30: Η αβάσταχτη θεσμικότητα της σύγχρονης τέχνης
Με αφορμή το νέο του βιβλίο Ιστορία της Τέχνης 1945-1975. Από τη μοντέρνα στη σύγχρονη τέχνη (εκδόσεις Futura), ο Νίκος Δασκαλοθανάσης, καθηγητής Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, μιλά για τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με το θεσμικό σύστημα μέσω του οποίου η καλλιτεχνική παραγωγή της εποχής μας παρουσιάζεται, διανέμεται και «καταναλώνεται».

Πέμπτη 7 Ιουλίου, 21.15: Αραβίδες ντίβες: Ανθολογία σύγχρονης αραβο-αμερικανικής ποίησης
Παρουσιάζονται δεκατρείς σύγχρονες Αραβο-αμερικανίδες ποιήτριες που αντιτάσσονται στο ρατσιστικό στερεότυπο της βουβής, άβουλης Αραβίδας και αναδεικνύουν τους βαθιούς και μακραίωνους ιδεολογικούς και υλικούς δεσμούς ανάμεσα στον ρατσισμό και τον σεξισμό. Γράφουν ποίηση που ξεχωρίζει για τη δύναμη, το πάθος και την πρωτοτυπία της, ποίηση που αφυπνίζει, εμπνέει, συγκινεί, καθηλώνει. Την έκδοση (Τεφλόν και Αρχείο 71) θα παρουσιάσει η συντακτική ομάδα του περιοδικού Τεφλόν.

Παρασκευή 8 Ιουλίου, 19.30: Ο Μακιαβέλι μετά τον Μακιαβέλι: Κριτική παρουσίαση-συζήτηση του ομώνυμου συλλογικού τόμου
Ο Μακιαβέλι θεωρείται ο θεμελιωτής της νεότερης πολιτικής θεωρίας. Τα κείμενα του τόμου προβληματοποιούν όψεις του μακιαβελικού έργου, και συνεπώς των θεμελίων της νεωτερικότητας, καταδεικνύουν ότι έννοιες παραμελημένες μέχρι τώρα στον ελληνικό χώρο (η επιθυμία, ο διχασμός, η προοπτική) αποτελούν κοινούς τόπους των μακιαβελικών σπουδών, αναδεικνύουν τη σχέση του Μακιαβέλι με τη δημοκρατική και τη σοσιαλιστική θεωρία, και στρέφουν την προσοχή στα λιγότερο μελετημένα έργα του. Επιμέλεια τόμου: Χρυσάνθη Αυλάμη, Βίκυ Ιακώβου, Σωτήρης Σιαμανδούρας, Γιώργος Φαράκλας. Τη συζήτηση ανοίγουν η Βίκυ Ιακώβου, εκ των επιμελητών της έκδοσης, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Φωτεινή Βάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και ο Θωμάς Νουτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πέμπτη 8 Ιουλίου, 21.15: Επικαιροποιώντας την κρίση του μαρξισμού
Με αφορμή τη συγκέντρωση και έκδοση σε έναν τόμο από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής των σημαντικότερων δημόσιων παρεμβάσεων μέσω των οποίων ο Γάλλος φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ επιχείρησε την περίοδο 1976-78 να αναφωνήσει και ταυτόχρονα να προβληματοποιήσει την κρίση του μαρξισμού, ο Νίκος Νικήσιανης, διδάκτορας Βιολογίας, ο Γιώργος Φουρτούνης, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, και η Δήμητρα Αλιφιεράκη, εκπαιδευτικός και μέλος της συντακτικής επιτροπής του marginalia.gr, συζητούν για την ιστορία, αλλά κυρίως για τη συγκυρία της κρίσης του μαρξισμού για τα θεωρητικά και πολιτικά της διακυβεύματα στις σημερινές συνθήκες. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Καλαμπόκας, μέλος της εκδοτικής ομάδας των εκδόσεων Εκτός Γραμμής.

Σάββατο 9 Ιουλίου, 19.30-21.00: Birds in the night
Μετά το μυθιστόρημά του Η πάλη με τον άγγελο, που παρουσιάστηκε στο περσινό Βιβλιοστάσιο, ο Σταμάτης Πολενάκης επιστρέφει στην ποίηση με το Birds in the night (εκδόσεις Ενύπνιο), σε μία τέχνη που υπηρετεί με αφοσίωση και για την οποία έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2017.

Σάββατο 9 Ιουλίου, 21.15: Φιλοσοφία του κινηματογράφου
Για το ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Σαραφιανού (εκδόσεις Εύμαρος) θα μιλήσουν ο Δημήτρης Γιατζουζάκης, κινηματογραφιστής, η Θάλεια Παπαδοπούλου, ηθοποιός, ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος.

Κυριακή 10 Ιουλίου, 19.30: Η λογοτεχνία σε δυστοπικούς καιρούς: Το «Εμείς» του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν
Το Εμείς του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν αποτελεί ένα βιβλίο-ορόσημο της λογοτεχνίας του φανταστικού, ένα δυστοπικό μυθιστόρημα ιδιαίτερης λογοτεχνικής αξίας που συνέβαλε τα μέγιστα στον καθορισμό και στην εξέλιξη του είδους. Οι εκδόσεις Έρμα επανεκδίδουν το βιβλίο για πρώτη φορά σε μετάφραση από τα ρωσικά, με την έκδοση να συμπεριλαμβάνει δύο επίμετρα των Ούρσουλα Λε Γκεν και Τζορτζ Όργουελ. Για το βιβλίο συζητούν η Σοφία Αυγερινού, μεταφράστρια, και ο Φιλήμονας Πατσάκης, συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει ο εκδότης Νίκος Κατσιαούνης.

Κυριακή 10 Ιουλίου, 21.15: Το Ρεμπέτικο στην τέχνη
Με αφορμή το νέο βιβλίο του Δημήτρη Κατσορίδα Το Ρεμπέτικο στην τέχνη (εκδόσεις Redmarks), βρίσκονται και συνομιλούν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, τραγουδιστής, η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτις, και ο Γιώργος Αλτής, μουσικός-συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει η Φαίη Τζανετοπούλου, σκηνοθέτις.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερμού 134, Αθήνα, τηλ. 210 3252214
7-10 Ιουλίου 2022, 18.00-23.00

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Διεθνές συνέδριο για τα Μουσεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο

Πέθανε ο Αντώνης Δημητρίου των Ενδελέχεια

Το τραγούδι της ημέρας

Επανέρχεται στο Μέγαρο ανανεωμένη η Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα