ΑΘΗΝΑ
09:12
|
11.05.2024
Πρόκειται για τον δεύτερο ανασχηματισμό σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για δεύτερη φορά μέσα σε έξι εβδομάδες, αφού έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου.

Η κυβέρνηση του Μακρόν αποτελείται πλέον από συνολικά 41 υπουργούς και υφυπουργούς- 21 άνδρες και 20 γυναίκες- χωρίς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, επέστρεψε στον στενό κύκλο του προέδρου της Γαλλίας, στο αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Βεράν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως υπουργός Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και καθοδήγησε τη χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής κρίσης.

Ο Μακρόν και η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία διορίστηκε την 16η Μαΐου, αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν την υπουργική τους ομάδα αφού οι κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από δεκαπέντε ημέρες στέρησαν από το κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου τον έλεγχο της Εθνικής Συνέλευσης.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, παρέμεινε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ο Ζεράρ Νταρμανάν στο υπουργείο Εσωτερικών. Η Κατρίν Κολονά παρέμεινε στο υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Ερίκ Ντιπόν Μορετί παρέμεινε υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Ολιβιέ Ντισόρ διορίστηκε υπουργός Εργασίας. Ο Παπ Εντγιαγέ παρέμεινε στο υπουργείο Παιδείας και Νεολαίας. Τα ηνία του υπουργείου Υγείας ανέλαβε ο γιατρός επείγουσας Ιατρικής, Φρανσουά Μπον.

Η Σιλβί Ρετεγιό διορίστηκε υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ενώ ο Μαρκ Φεσνό ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας. Ο Κριστόφ Μπεσί διορίστηκε υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Η Ανιές Πανιέ Ρουνασέ ανέλαβε υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και ο Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, υπουργός Πολιτισμού.

Ο Ζαν Κριστόφ Κομπ είναι ο νέος υπουργός Αλληλεγγύης, Αυτονομίας και Ατόμων με Αναπηρία. Ο Νταμιέν Αμπάντ που είχε αναλάβει πρόσφατα το σχετικό υπουργείο παραμένει εκτός κυβέρνησης μετά τις κατηγορίες σε βάρος του σε βιασμό.

Η Αμελί Ουντεά Καστέρα διορίζεται υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ενώ η Μαρλέν Σιαπά ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας υφυπουργός για την Κοινωνική και Οικονομική Αλληλεγγύη.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γυναικολόγος που έχει κατηγορηθεί για «βιασμό ή/και γυναικολογική βία» από ασθενείς της, διατήρησε τη θέση της ως υφυπουργός αρμόδια για την ανάπτυξη. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες εναντίον της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ: Διάλυση του Κοινοβούλιου και αναστολή συνταγματικών διατάξεων

Μισούστιν: Αύξηση εξαγωγών μη ενεργειακών προϊόντων κατά δύο τρίτα

Νορβηγία: Απόδοση ευθυνών για την επίθεση Ισραηλινών ακροδεξιών στην έδρα του UNRWA

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα