ΑΘΗΝΑ
04:28
|
17.06.2024
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί μετά την θέσπιση νόμου από την Βαρσοβία που ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει «αντισημιτικό και ανήθικο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ και η Πολωνία συμφώνησαν να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, που είχαν επιδεινωθεί μετά την θέσπιση νόμου από την Βαρσοβία πέρυσι που περιορίζει τη δυνατότητα των Εβραίων να ανακτήσουν περιουσίες που είχαν χαθεί λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοινώνοντας σήμερα τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών.

Η κίνηση σηματοδότησε μια αλλαγή για τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών είχε καταγγείλει ως «αντισημιτικό και ανήθικο» το νομοσχέδιο που επηρεάζει τις περιουσίες που κατασχέθηκαν από τους Ναζί και διατηρήθηκαν από τους μεταπολεμικούς κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας.

«Συμφωνήθηκε ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν στη σωστή τους πορεία», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, μετά τη συνομιλία του με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα. «Και οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι τυχόν μελλοντικά ζητήματα μεταξύ Πολωνίας και Ισραήλ θα επιλυθούν μέσω ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

Το γραφείο του Ντούντα δήλωσε ότι ο Πολωνός πρεσβευτής στο Ισραήλ, που ανακλήθηκε κατά την διάρκεια της διαμάχης, πρέπει να επιστρέψει. Το γραφείο του Χέρτζογκ ανέφερε ότι ο νέος υποψήφιος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Πολωνία θα παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του τις επόμενες ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απάντηση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός συνάδει με την πρόταση των ΗΠΑ

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη: 1 χρόνος από το κρατικό έγκλημα

Ελβετία: Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη καλεί σε εμπλοκή της Ρωσίας στις συνομιλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα