Την αγορά μέρους διαφιλονικούμενου κοιτάσματος που βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου πρότειναν Ισραηλινοί διαπραγματευτές στον Λίβανο προκειμένου να λυθεί η διαφορά των δύο χωρών σε θαλάσσια περιοχή όπου υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Αυτό αποκαλύπτει η λιβανέζικη εφημερίδα αλ Άκχμπαρ που βρίσκεται κοντά στη σιιτική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται πως η πρόταση των Ισραηλινών έγινε στη Βηρυτό μέσω του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Έιμος Χοκστάιν, όταν είχε αναλάβει προ εβδομάδων να πραγματοποιήσει συνομιλίες με Λιβανέζους και Ισραηλινούς αξιωματούχους έπειτα από αίτημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής ιστοσελίδας για θέματα ενέργειας globes.co.il , η εφημερίδα Ακχμπαρ τονίζει πως η πρόταση εξαγοράς μέρους του κοιτάσματος Σιδών – Κανά που βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα ων δύο χωρών υποβλήθηκε πριν την απόπειρα επίθεσης τριών λιβανέζικων ντρόουν της Χεζμπολάχ σε πλατφόρμα γεωτρήσεων της (ελληνικών συμφερόντων) εταιρίας Energean στο κοίτασμα Καρίς.
Το Ισραήλ προτιμά τη μεσολάβηση Χοκστάιν
Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, το κοίτασμα Σιδών – Κανά που βρίσκεται (στο μεγαλύτερο μέρος του) στην ΑΟΖ του Λιβάνου είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αμφοτέρων χωρών. Η διαφορά βρίσκεται στο πού ακριβώς θα χαραχθεί η γραμμή συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τις πληροφορίες της λιβανέζικης εφημερίδας Αλ Άκχμπαρ, το Ισραήλ δεν αποδέχεται την θέση του Λιβάνου πως του ανήκει ολόκληρο το κοίτασμα, επικαλούμενο τα αρχικά «σύνορα» που παρουσιάστηκαν στον Λίβανο από τον ΟΗΕ στη λεγόμενη «γραμμή 23». Θεωρεί επίσης η ισραηλινή πλευρά πως έχει κάποια δικαιώματα μολονότι αναγνωρίζει πως η μερίδα του λέοντος στο συγκεκριμένο κοίτασμα ανήκε στον Λίβανο.
Την πρόταση εξαγοράς του μικρού τμήματος που διεκδικεί το Ισραήλ από το κοίτασμα Σιδών – Κανά φαίνεται πως υποστηρίζουν και ευρωπαϊκές χώρες θεωρώντας πως το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί εάν ο Λίβανος αγοράσει τα «δικαιώματα» του Ισραήλ μέσω μίας «διεθνούς» εταιρίας που θα αναλάβει το έργο των γεωτρήσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Αλ Άκχμπαρ, το Ισραήλ υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο μέσω του Αμερικανού απεσταλμένου Έιμος Χοκστάιν παρά το αρχικό σχήμα διαπραγμάτευσης που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020 στη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου στην έδρα της αποστολής των κυανοκράνων του ΟΗΕ.