ΑΘΗΝΑ
21:21
|
22.09.2024
Δεν είναι σαφές πώς οι σημαίες των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα για την «απελευθέρωση» της ανατολικής ουκρανικής περιοχής Λουγκάνσκ, ένα σημαντικό ορόσημο για την Μόσχα στη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

Σε τηλεοπτική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ο Πούτιν ανέφερε ότι τα στρατεύματα που συμμετέχουν στην επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής του Λουγκάνσκ πρέπει να ξεκουραστούν, αλλά ότι άλλες στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν.

Συγχαρητήρια εξέφρασαν και οι Ρώσοι κοσμοναύτες που είχαν προκαλέσει τις εντυπώσεις με τις μπλε και κίτρινες στολές τους τον Φεβρουάριο, οδηγώντας πολλούς να υποθέσουν ότι εξέφραζαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αφού φωτογραφήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) κρατώντας τις σημαίες των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos στο Telegram, οι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κόρσακοφ εμφανίζονται να κρατούν τις σημαίες των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί μόνο από την Ρωσία και την Συρία.

«Ημέρα απελευθέρωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ! Γιορτάζουμε τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα», αναφέρει το μήνυμα που συνοδεύει τις εικόνες. «Η Roscosmos και οι κοσμοναύτες μας, που εργάζονται σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα συγχαρητήρια του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεόνιντ Πασέτσνικ, για την ‘νέα Ημέρα της Μεγάλης Νίκης’».

«Αυτή είναι μια πολυαναμενόμενη ημέρα που οι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών της περιοχής του Λουγκάνσκ περιμένουν εδώ και οκτώ χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι η 3η Ιουλίου του 2022 θα μείνει για πάντα στην ιστορία της δημοκρατίας. Πολίτες της συμμαχικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, περιμένετε!»

Οι τρεις άνδρες ήταν το πρώτο ρωσικό πλήρωμα που συμμετείχε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και όταν εμφανίστηκαν φορώντας κίτρινες και μπλε στολές θεωρήθηκε ευρέως ως μήνυμα αλληλεγγύης. Ωστόσο, οι κοσμοναύτες ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τις ερμηνείες των στολών τους ως σιωπηρή υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ερωτηθείς τότε σχετικά με τις στολές, ο Αρτέμιεφ απάντησε ότι κάθε πλήρωμα επιλέγει την δική του στολή. «Ήρθε η σειρά μας να διαλέξουμε χρώμα. Όμως, στην πραγματικότητα, είχαμε συσσωρεύσει πολύ κίτρινο υλικό, οπότε έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε», είπε. «Γι’ αυτό έπρεπε να φοράμε κίτρινα».

Δεν είναι σαφές πώς οι σημαίες των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρίσκονται επίσης οι Αμερικανοί αστροναύτες της NASA, Τζέσικα Γουάτκινς, Ρόμπερτ Χάινς και Κιέλ Λίντγκρεν, καθώς και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ισχυρίζεται ότι ελέγχει πλέον σχεδόν ολόκληρη την ανατολική περιφέρεια του Λουγκάνσκ, η οποία συνορεύει με την Ρωσία, μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την πόλη Λισιτσάνσκ την Κυριακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Μεξικό: Δεκάδες νεκροί καθώς φατρίες μάχονται για τον έλεγχο του καρτέλ της Σιναλόα

Ο Λίβανος ανακοίνωσε τρεις νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα