ΑΘΗΝΑ
04:41
|
27.04.2024
Ο Γιαίρ Λαπίντ διαβεβαίωσε πως θα πάρει μέτρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν χαλιναγωγήσει τη Χεζμπολάχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν ο Λίβανος δεν «τιθασεύσει» την Χεζμπολάχ θα το κάνει το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ πριν αναχωρήσει για το Παρίσι όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αφορμή για την «απειλή» του Λαπίντ κατά της λιβανέζικης πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ έδωσαν οι πρόσφατες πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drone) κοντά στη νέα πλατφόρμα γεωτρήσεων της (ελληνικών συμφερόντων) εταιρίας Energean στο κοίτασμα Karish, τμήμα του οποίου διεκδικεί ο Λίβανος θεωρώντας πως βρίσκεται στην λιβανέζικη ΑΟΖ.

Ο Γιαίρ Λαπίντ είπε ότι θα συζητήσει το θέμα των «επανειλημμένων επιθέσεων σε ισραηλινές πλατφόρμες φυσικού αερίου» με τον Γάλλο πρόεδρο προσθέτοντας πως η χώρα του «δεν θα ανεχθεί τέτοιες επιθέσεις». «Όποιος το κάνει αυτό, αναλαμβάνει ένα μη απαραίτητο ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά. Κάλεσε έτσι την κυβέρνηση του Λιβανέζου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι να «χαλιναγωγήσει» την Χεζμπολάχ ώστε να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις «αλλιώς εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα που θα συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο είναι το Ιράν και οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα διατηρήσει εκείνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη». Διεμήνυσε επίσης στην «διεθνή κοινότητα» πως σε ό,τι αφορά το Ιράν όλος ο πολιτικός κόσμος έχει κοινή, ενιαία στάση κατά της επίτευξης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το περασμένο Σάββατο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναχαίτισε και κατέρριψε επιτυχώς τρία ντρόουν που απέδωσε στην Χεζμπολάχ και τα οποία πετούσαν κοντά στην πλατφόρμα της εταιρίας Energean στο κοίτασμα Karish.

Νέα ένταση προστίθεται εδώ και βδομάδες στις ήδη τεταμένες σχέσεις Λιβάνου-Ισραήλ με αφορμή την έναρξη ισραηλινών γεωτρήσεων σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των δύο χωρών. Η Χεζμπολάχ αλλά και η κυβέρνηση του Λιβάνου έχουν προειδοποιήσει πως θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης και καταπάτησης των εθνικών κυριαρχικών και ενεργειακών δικαιωμάτων με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι να έχει ζητήσει την μεσολάβηση των ΗΠΑ για την διευθέτηση και επίλυση των διμερών διαφορών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.

Η άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Παρίσι έγινε νωρίς το απόγευμα. Αργότερα, απόψε, θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα