ΑΘΗΝΑ
18:46
|
23.04.2024
Παραιτούνται οι υπουργοί Υγείας και Οικονομίας της κυβέρνησης Γκιγιέρμο Λάσο στον Ισημερινό, ενώ αναμένονται και άλλες παραιτήσεις σύντομα. Σε δίκη παραπέμπει ηγέτες των ιθαγενών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από σχεδόν ένα μήνα μαζικών διαδηλώσεων και αναταραχών στον Ισημερινό από αυτόχθονες που διαμαρτύρονταν για τις υψηλές τιμές των καυσίμων και την ασύδοτη επεκτασιμότητα των βιομηχανιών εξόρυξης και πετρελαίου, και επέφεραν 8 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες αλλά και κλόνισαν την προεδρία του Γκιγιέρμο Λάσο, φαίνεται πως οι απανωτές κρίσεις έχουν αρχίσει να «ξηλώνουν» σταδιακά το κυβερνητικό του επιτελείο.

Τη Δευτέρα 4/7 γνωστοποίησαν την παραίτησή τους από τα υπουργικά τους καθήκοντα, η υπουργός Υγείας, Σιμένα Γκαρθόν και ο υπουργός Οικονομίας, Σιμόν Κουέβα.

Ο γραμματέας δημόσιας διοίκησης του Ισημερινού, Ιβάν Κορέα, αποκάλυψε την επικείμενη αποχώρηση του Κουέβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τοπική τηλεόραση Teleamazonas νωρίτερα τη Δευτέρα. Ο ίδιος σχολίασε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στις κυβερνητικές θέσεις.

«Χωρίς αμφιβολία έρχονται αλλαγές», δήλωσε ο Κορέα. «Ο πρόεδρος αξιολογεί όλες αυτές τις αλλαγές και το σίγουρο είναι ότι θα ανακοινωθούν αύριο, συμπεριλαμβανομένου προφανώς και του υπουργείου Οικονομικών».

Και άλλοι υπουργοί θα αποχωρήσουν επίσης από την κυβέρνηση, είπε ο Κορέα, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι. «Υπάρχουν και άλλες αλλαγές εντός του υπουργικού συμβουλίου που θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο αύριο το απόγευμα», πρόσθεσε.

Ο Λάσο διόρισε τον Κουέβα πέρυσι, δίνοντάς του το καθήκον να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ο Λάσο κέρδισε την πρόταση μομφής που έγινε εναντίον του, καθοδηγούμενη από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πριν δύο εβδομάδες, χωρίς όμως να ανακτήσει την ολοκληρωτική δημοφιλία εντός του κόμματός του.

Ταυτόχρονα, την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρώην τραπεζίτη ήρθε σε συμφωνία με τους ηγέτες των ιθαγενών, τερματίζοντας τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την χώρα. Από τις πρώτες ημέρες των μαζικών συλαλλητηρίων, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν συλλάβει τους ηγέτες των αυτόχθονων, μεταξύ τους τον ακτιβιστή Λεωνίδα Ίζα, τον πρόεδρο της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ιθαγενών CONAIE.

Ο Λεωνίδα Ίζα θα οδηγηθεί σε δίκη για το φερόμενο έγκλημα του κλεισίματος των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς η Εισαγγελία κατηγόρησε την Ίζα ότι παρέλυσε την κανονική κυκλοφορία των μεταφορών μέσω βίαιων πράξεων. Ο Λεωνίδα Ίζα απέρριψε τη δικαστική διαδικασία σε βάρος του και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση σε διεθνές επίπεδο, ενώ κατήγγειλε ως παράνομη τη διαδικασία κράτησής του από τις αρχές όταν τον συνέλαβαν στις 14 Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα